Hlavní obsah

Starostové a Spolu ve středních Čechách podepsali koaliční smlouvu. Budou mít těsnou většinu

Středočeský kraj

Více než měsíc po volbách byla konečně i ve středních Čechách podepsána koaliční smlouva. Budoucí spolupráci na vedení Středočeského kraje posvětili ve čtvrtek odpoledne podpisem zástupci STAN a Spolu (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL).

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Zástupci koalice STAN a Spolu přicházejí k podepsání koaliční dohody ve Středočeském kraji.

Článek

Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu jediného hlasu, STAN má 20 zastupitelů a Spolu 13. Na jednání zastupitelů tak budou muset vždy přijít všichni zástupci koalice, pokud se nebudou chtít při prosazení návrhů spolehnout na hlasy opozice.

„Této koalici věřím. Neustále posloucháme, že to nebude fungovat a nevydrží to kvůli většině jediného hlasu, ale za nás mohu říci, že budeme hledat cesty, aby to fungovat mohlo celé čtyři roky, nejen nějakou omezenou dobu,“ ujistila dosavadní hejtmanka Petra Pecková (STAN), která by měla kraj vést i dál.

V jedenáctičlenné radě by mělo STAN připadnout pět křesel včetně hejtmanky a Spolu šest. „V minulých letech tato koalice byla širší o jednoho partnera, ale základ je i dál shodný a řada lidí pokračuje ve svých gescích. Na to budeme navazovat, můžeme rychle navázat na předchozí profesionální práci,“ dodala Pecková. Předchozí koalici tvořilo hnutí STAN, ODS, Piráti a koalice vedená TOP 09.

ANO to dalo s SPD dohromady už ve čtyřech krajích. Okamura by rád i do vlády

Domácí
Foto: Radek Plavecký, Novinky

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) podepisuje koaliční dohodu mezi STAN a Spolu ve Středočeském kraji.

Tlak na disciplínu v docházce

Lídr Spolu Jan Skopeček (ODS), který by měl být náměstkem hejtmanky pro regionální rozvoj, se s ní ohledně výhody předchozí spolupráce shoduje, ale zmínil i možné limity.

„Nevýhodou je ten jeden hlas, na němž bude stát stabilita koalice, bude to vyžadovat obrovskou disciplínu v docházce a nároky na práci v zastupitelstvu i radě a velkou míru snahy dojít k absolutní shodě na všech materiálech. Není možné, aby se jeden druhého snažil přetlačit nebo přechytračit. Na projednávaných věcech, které budeme chtít prosadit, bude muset být jednoznačná shoda,“ uvedl Skopeček.

Volby ve středních Čechách vyhrálo hnutí ANO, bude mít 25 hlasů v zastupitelstvu. Spolu s ním bude v opozici ještě koalice SPD, Trikolora a Pro se čtyřmi mandáty a komunistické uskupení Stačilo se třemi hlasy.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Lídr Spolu Jan Skopeček (ODS) podepisuje koaliční dohodu mezi STAN a Spolu ve Středočeském kraji.

Šokovali primátorku. Piráti v Českých Budějovicích opustili koalici

Domácí

Výběr článků

Načítám