Hlavní obsah

Stárnutí lékařů může způsobit jejich nedostatek i v Praze, ukázala analýza

Praha

Analýza Ústavu zdravotnických informací a statistiky pro hlavní město ukázala, že i pražské zdravotnictví může ohrozit stárnutí populace. Pokud se trend nezmění, problémy lze podle ředitele ústavu Ladislava Duška čekat už za pět až deset let.

Foto: Envato Elements

Lékař. Ilustrační snímek

Článek

Průměrný věk praktického lékaře dospělých v Praze je 54 let, u pediatrů jde o 56 let a počet jejich ordinací klesá.

„V Praze se počet praktických lékařů pro děti a dorost za posledních pět let snížil o 22 lékařů, což výrazně ovlivňuje dostupnost péče. U dětských a dorostových psychiatrů je situace ještě horší. Starších 60 let je 45 % z nich,“ uvedl Dušek s tím, že demografické křivky jsou neúprosné.

Příčiny podle něho vězí v 90. letech minulého století, kdy se systém měnil, neplánovalo se a narodilo se méně dětí. Navíc pražské zdravotnictví slouží i lidem z jiných krajů. Pražští praktici obsluhují Pražany ze 75 %, čtvrtina pacientů je ze středních Čech a dalších krajů. U pediatrů panuje rozdělení skoro půl na půl.

Dopad nedostatku pediatrů: K dospělým praktikům přechází 14letí stále častěji

Domácí

A když se podle Duška vezme počet pražských a středočeských ordinací na sto tisíc lidí, vyjde republikový průměr. V tomto ohledu tak nelze říci, že má region náskok před jinými kraji.

Problém s psychiatry

Stárnutí se netýká zdaleka jen praktiků, u některých specializovaných je podle analýzy hrozba odchodu většího počtu odborníků ještě vážnější. Typicky jde o psychiatry nebo sexuology.

Poptávka po psychiatrické pomoci přitom stoupá zvlášť u mladých lidí a diagnózy nebývají jednoduché. „Nárůst za posledních deset let je plus 75 procent,“ konstatoval Dušek. Stav psychiatrie a duševních nemocí označil za bublající problém.

„Už teď je velký problém s dostupností psychiatrické péče,“ doplnil s tím, že i jeho data překvapila. „Žil jsem v přesvědčení, že situace v Praze by mohla být významně lepší,“ poznamenal.

Dětští psychiatři nejsou. Psychické problémy stále častěji řeší pediatři

Domácí

Lákat na byty

Primátorova náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) označila výsledky analýzy za alarmující. Město podle ní může podpořit mladé lékaře například nabídkou městských nájemních bytů. Jejich počet pro lékaře se nyní sice o 60 navýšil, otázka je, na jak dlouho to postačí.

Podle náměstkyně je třeba podporovat lékaře, aby v Praze otevírali své ordinace, pomoci by mohly městské části při stanovování nájemného.

Dotace by měly být také na vybavení ordinací a zlepšení pracovních podmínek. „Jsme připraveni zahájit debatu s ministerstvem zdravotnictví a pomoci se systémovým řešením, které by bylo trvalé,“ dodala Udženija.

Prázdné vládní sliby? Naštvaní lékaři se připravují na další protest

Domácí

Výběr článků

Načítám