Hlavní obsah

Stará radnice v Brně se stala novou národní kulturní památkou

Od prvního července je Stará radnice v Brně novou národní kulturní památkou. Rozhodnutí o zvýšení památkové ochrany této nejstarší světské stavby ve městě navrhlo ministerstvo kultury a schválila vláda.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Vstup do Staré radnice v Brně zdobí kamenné fiály

Článek

„Stará radnice je památka z 13. století, ke které se váže řada pověstí a která sloužila svému účelu až do roku 1935, kdy radní přesídlili na Dominikánské náměstí,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Na Ústředním seznamu kulturních památek se v současnosti nachází přes tři sta evidovaných národních kulturních památek. Třináct z nich je na území Brna. „Schválení další významné historické stavby znamená další zvýšení prestiže našeho města z pohledu cestovního ruchu. A představuje to samozřejmě pro nás jako pro vlastníka Staré radnice také závazek a zodpovědnost,“ dodala primátorka.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Drak a kolo jsou pověstmi opředené symboly Staré radnice i města.

Nové využití staré radnice

Stará radnice se nachází v Radnické ulici ve výhodné pozici mezi náměstím Svobody a Zelným trhem.

„Důležitým aspektem je, že je Stará radnice stále přístupná veřejnosti a našla své nové využití. Turistům zde slouží informační centrum, její sály a nádvoří jsou kulturním prostorem, kde se konají koncerty, výstavy nebo třeba vánoční trhy. Oblíbeným cílem je také její 63 metrů vysoká věž,“ dodala Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, který Starou radnici spravuje.

Madona z Veveří patří církvi, rozhodl opět soud

Domácí
Foto: Miroslav Homola, Novinky

Nádvoří Staré radnice je častým cílem schůzek.

Expozice a pověsti v prvním patře

Výrazným a umělecky cenným prvkem této památky je gotický kamenný portál, jehož autorem je Anton Pilgram. Podrobnosti nejen o portále, ale i další zajímavosti radnice najdou návštěvníci ve stálé expozici v prvním patře věže radnice. Patří k nim i pověsti o brněnskému draku a loukoťovému kolu, které jsou v průchodu a patří k častým cílům při cestách do Brna.

Klasicistnímu mostu na Náchodsku hrozí, že půjde k zemi. Místní se bouří

Domácí

Výběr článků

Načítám