Hlavní obsah

Stanjura: Uvítal bych, kdyby Pavel Novotný opustil ODS sám

Aktualizováno

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný vystoupil ze strany. Jeho nevhodné výroky na adresu onkologicky nemocné Anny Julie Slováčkové, dcery hudebníka Felixe Slováčka, řešilo před týdnem předsednictvo strany. Případné vyloučení bude ODS řešit v polovině června.

Foto: Milan Malíček, Právo

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný

Článek

„Asi bych to uvítal,“ řekl Stanjura k tomu, že by mohl Novotný vystoupit ze strany dobrovolně. „Je to jedna z možností, jak tuto situaci řešit,“ dodal v Otázkách Václava Moravce.

„On dodnes nerozdýchal můj výsledek v našem těsném souboji o 1. místopředsedu před pár lety. Jinak má ale pravdu, výkonná rada by to rozhodovat nemusela,“ reagoval na Stanjurova slova Novotný pro Novinky.cz.

Jeho členství bude řešit výkonná rada ODS 11. června, která má pravomoc jej vyloučit. Už minulý týden řešilo jeho výroky nejužší vedení strany. „Výroky Pavla Novotného považuje předsednictvo za lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím v ODS,“ popsal Novinkám výsledek jednání mluvčí strany Jakub Skyva.

Starosta Řeporyjí se na sociálních sítích vyjadřoval ke zdravotnímu stavu dcery Felixe Slováčka, která znovu bojuje s rakovinou. Kritiku za to schytal i od stranických kolegů, podle kterých už míra tolerance s jeho excesy přetekla. Novotný příspěvek poté smazal a omluvil se za něj. Své jednání sám označil za neomluvitelné a rozhodnutí výkonné rady přijme.

Peněžitý trest dostal od soudu Novotný už začátkem roku za slova o tom, že jsou Palestinci opice a mají být vybombardováni, čímž reagoval na teroristický útok Hamásu na Izrael. V tu dobu byl už v podmínce za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta.

Poslední varování, starosta Novotný dostal od soudu jasný vzkaz

Domácí

Výběr článků

Načítám