Hlavní obsah

STAN drží Beka. Hlavně ať vyjedná vyšší rozpočet pro školy

Vedení i poslanci hnutí STAN za ministrem školství Mikulášem Bekem stojí. Sice se jim nelíbí, že na něm ulpělo podezření ze zneužívání funkce a pověst papaláše, protože jezdí s majáčkem v uličce pro záchranáře nebo že se příliš nezdržuje na svém ministerstvu. Důležité ale podle Bekových spolustraníků je, aby prosadil navýšení rozpočtu školství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek na tiskové konferenci k připravovanému státnímu rozpočtu

Článek

„Pan ministr Bek bojuje hlavně o vyšší rozpočet ministerstva školství, zatím úspěšně a musí ho dobojovat,“ řekl Novinkám šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. Jízdu s majáčkem v nesprávnou chvíli mu podle svých slov rozmluví. „Sám se snažím být na takové věci opatrný, určitě se o tom budeme bavit, ale jako ministr moji podporu má,“ dodal Rakušan.

Pro místopředsedu STAN a poslance Jana Lacinu je také podstatné, aby Bek vyjednal vyšší rozpočet. „Důležité je také to, jestli se vzdělání skutečně projeví jako vládní priorita a zda ministr zvládne reformu rámcového vzdělávacího programu, na kterou čekáme desítky let. Že používá majáček jako všichni ostatní ministři, podle mě není mimo rámec zákona,“ uvedl Lacina.

Chce-li vláda naplnit slib, musí do školství přisypat nejméně 37 miliard

Domácí

Bek usiluje o navýšení rozpočtu školství minimálně o 37 miliard korun. „Nechtěl bych být u rozpočtu a nebudu u rozpočtu, který by nenaplňoval programové vládní prohlášení,“ řekl před týdnem. Jeho pozice ve STAN je zatím pevná i z toho důvodu, že čtvrtá výměna ministra školství by ještě více podlomila slabé preference hnutí.

„Všichni ministři jezdí na majáky“

Místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová soudí, že zvýšená kritika ministra Beka souvisí hlavně s jeho snahou získat více peněz do školství a výhrady k tomu, že se chová jako papaláš, jsou pouze zástupné „Určitě za ním stojím a není na místě jeho odvolávání. Podle mého na ministerstvu pracuje dobře a za tím tlakem je spíše to, že ministr si letos jasně řekl o peníze pro resort školství,“ řekla Novinkám Šebelová.

Místopředseda hnutí Lukáš Vlček považuje výhrady vůči Bekovi za neopodstatněné. „Nikdo mi ještě neukázal, že by něco porušil. Všichni ministři jezdí na majáky a lidé od nich očekávají, aby se svižně pohybovali po republice a plnili své povinnosti,“ řekl Novinkám Vlček. Dodal, že příliš nevěří ani kritice, že fláká svoji práci na ministerstvu. „Všechny povinnosti, které má vůči předsednictvu, poslancům i regionům, zvládá skvěle a nemám výhrady,“ podotkl Vlček.

Nedokážu posoudit, jestli měl důvod použít majáček, ale jako ministr má vizi a snaží se na ní pracovat
exministr školství Vladimír Balaš

Někteří poslanci, byť anonymně vůči Bekovi a jeho pracovnímu nasazení výhrady mají. „Majáček bych mu nevyčítal, ale to, že se skoro neposunul v reformě školství mi vadí, ve světě začíná vládnout umělá inteligence a my nutíme děti stále memorovat zbytečnosti,“ postěžoval si jeden z poslanců.

Smířlivý vůči svému nástupci je bývalý ministr školství Vladimír Balaš. „Podle mého je to hodně kompetentní ministr. Jestli chodí dostatečně do práce, nedokážu posoudit, stejně jako jestli měl důvod použít majáček, ale jako ministr má vizi, jak by mělo školství vypadat, a snaží se na ní pracovat,“ poznamenal Balaš.

Ministr Bek předjel kolonu na D1 záchranářskou uličkou

Domácí

Výběr článků

Načítám