Hlavní obsah

Střední Čechy: STAN nabízí Spolu ústupky, post hejtmana ale nedá

Starostové ve středních Čechách upravili nabídku pro tamní koalici Spolu, aby pokračovala jejich dosavadní spolupráce na středočeském hejtmanství. Týká se zastoupení v radě kraje, nikoliv postu hejtmana, který si chce hnutí ponechat, řekla v pondělí lídryně STAN ve středních Čechách a dosavadní hejtmanka kraje Petra Pecková.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN)

Článek

O vývoji informovala Pecková po pondělním jednání se zástupci Spolu. Co přesně na jednání zaznělo, nechtějí jeho účastníci veřejně komentovat.

„Dnešní nabídku STAN nejprve probereme v rámci koalice Spolu a následně v našich stranických orgánech,“ uvedl pro Novinky předseda středočeské TOP 09 Václav Švenda.

Podle informací Novinek od zdrojů obeznámených s jednáním STAN nabídl Spolu většinu v radě.

Volby v kraji vyhrálo hnutí ANO, STAN se současnou hejtmankou Peckovou skončil druhý a koalice Spolu vedená Janem Skopečkem (ODS) až třetí.

ANO nabízí Skopečkovi post hejtmana

Před jednáním Pecková novinářům říkala, že Starostové hned po volbách nabídli Spolu stejný poměr v zastoupení v radě, jako této koalici nabízelo hnutí ANO. Jediné, v čem se nabídka lišila, bylo, že vítězné ANO je ochotné vzdát se místa hejtmana ve prospěch lídra Spolu Skopečka.

STAN a Spolu se nyní dohodly, že jejich jednání budou pokračovat za týden.

Na vývoj situace ve Středočeském kraji je upřena velká pozornost i s ohledem na to, že případná dohoda mezi ANO a Spolu, resp. hlavně ODS může ovlivnit atmosféru v pětikoalici na vládní úrovni.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby

Skopeček před volbami varoval před vítězstvím hnutí ANO v kraji a možnými „prapodivnými krajskými koalicemi“. Po volbách ale dává v komentářích najevo, že nabídka STAN ohledně společné krajské vlády ho zatím příliš nezaujala.

„Nabídka hnutí ANO je pro ODS zajímavá, ale jednání pokračují,“ uvedl například pro iRozhlas ještě před pondělním jednání se Starosty.

Hnutí ANO ve středočeském kraji zvítězilo a v 65členném krajském zastupitelstvu získalo 25 křesel. Druhé hnutí STAN v čele s Petrou Peckovou získalo 20 mandátů a sama lídryně pak přes 18 tisíc preferenčních hlasů. Až třetí skončila koalice Spolu v čele se Skopečkem, má 13 zastupitelů. Skopeček přitom den před volbami burcoval voliče na sociálních sítích s tím, že kurzové sázky favorizují Spolu před STAN, což se nepotvrdilo. SPD, Trikolora a PRO má čtyři křesla a Stačilo! - Spojená levice tři.

Ve hře je tak varianta koalice Spolu a ANO nebo Spolu a Starostové. Druhá jmenovaná by měla většinu o jediný hlas. Starostové a ANO dopředu spolupráci odmítli.

Minulé krajské volby ve středních Čechách vyhrálo hnutí STAN, které mělo 18 mandátů. Na široké koalici se pak domluvilo se všemi ostatními stranami s výjimkou ANO. V krajské radě tak zasedli zástupci STAN, ODS, Pirátů a Spojenců.

Grolich po vítězství Spolu: Věřím, že i voliči hnutí ANO nám dali hlas

Domácí

Výběr článků

Načítám