Hlavní obsah

STAN chce uvolněné Bartošovo ministerstvo, otazník zůstává u Lipavského

Konec Pirátů ve vládě posílí Starosty. Ti si sice podle koaliční smlouvy i svých představitelů mohou nárokovat všechny resorty, které Piráti uvolní, zálusk si však dělají jen na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Jasno stále není nad obsazením ministerstva zahraničí. Vládní strany chtějí pokračování Jana Lipavského, který od Pirátů odchází. Zůstat by mohl jako nestraník nominovaný za Spolu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Archivní foto z  mimořádné schůze Sněmovny. Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„Bylo by logické, aby ministerstvo pro místní rozvoj připadlo Starostům. Máme jeho agendu v naší DNA, jsme s regiony velmi spojení. Ale definitivně potvrzeno nic není,“ řekla Novinkám místopředsedkyně STAN a poslankyně Michaela Šebelová.

Kdo by měl do pozice usednout, případně zda na funkci aspiruje sama, ponechala bez komentáře. Podle informací Novinek zevnitř hnutí STAN se počítá s nějakou osobností z regionu. Digitalizaci stavebního řízení by však dál kočíroval ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který má pro tento účel vytvořenou i pracovní skupinu.

Nárok STAN na MMR vyplývá i ze stávající koaliční smlouvy, podle které má MMR obsazovat zástupce koalice PirSTAN. Odchodem Pirátů tak místo zůstane pro Starosty.

Konec Pirátů ve vládě: Skončí náměstci, Pekarová čeká i odchod Richterové z čela Sněmovny

Domácí

Stejně tak by měli Starostové obsazovat pozici ministra zahraničí, pokud by se Lipavský rozhodl z vlády odejít. Nicméně tuto pozici si STAN nárokovat nechce a pokračování Lipavského hodlá umožnit.

„Vláda je za zahraniční politiku chválena a pan ministr Lipavský je její tváří, dávalo by smysl, aby ve vládě zůstal,“ řekl Novinkám ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Způsob, kterým by to šlo provést, pokládá za „nestandardní“. „Bude se muset přepsat koaliční smlouva. Někdo ho bude muset prohlásit za svého nominanta,“ dodal s tím, že Starostové to zřejmě nebudou.

Z vyjádření Lipavského vyplývá, že by ve vládě chtěl pokračovat. Podvolí se sice přání svých spolustraníků a stejně jako pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun podá demisi, zároveň ale vystoupí z Pirátské strany.

Spekuluje se, že Lipavského demisi prezident Petr Pavel nepřijme, což mu dovoluje Ústava. O postupu spolu mohli oba státníci jednat i na pracovní cestě v USA, kterou kvůli krizi vlády Lipavský ukončil o dva dny dřív.

Vláda možná pirátská křesla obsazovat nebude, Lipavského chce nechat

Domácí
Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Nestraník za Spolu?

O své budoucnosti bude v pondělí odpoledne ministr jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle informací Novinek by Lipavský mohl zůstat nestranickým nominantem koalice Spolu. Dokonce se spekuluje i o tom, že by za ni mohl za rok kandidovat ve sněmovních volbách. Rozhodnutí však leží na ministrovi, který čelí tlaku i od svých bývalých spolustraníků Pirátů.

Pozice ministra pro legislativu se zřejmě zruší, jasno není ani o tom, zda některý z ministrů získá pozici vicepremiéra pro digitalizaci.

Další změny ve vládě však odchod Pirátů zřejmě nevyvolá. Jak už minulý týden Novinkám sdělil místopředseda STAN Lukáš Vlček, hnutí se k případnému měnění resortů rozhodně nechystá. Sám Vlček míří na post ministra průmyslu, který v listopadu uvolní Jozef Síkela odchodem do Evropské komise.

Piráti už o svém konci ve vládě informovali na tiskové konferenci minulý týden, krátce poté, co Fiala oznámil, že podá návrh na odvolání Bartoše z vlády kvůli problémům v digitalizaci stavebního řízení. Oficiálně však o odchodu z kabinetu rozhoduje členská základna v on-line hlasování na Celostátním fóru. Rozhodování končí v pondělí ve 20 hodin.

Vládní krize: Pirátům končí hlasování. Pavel to rozsekne

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám