Hlavní obsah

STAN a Spolu si rozdělily posty ve středních Čechách

Blíží se podpis koaliční dohody. Středočeští zástupci STAN a Spolu si rozdělili posty v radě Středočeského kraje. Vyjednávači se domluvili, že STAN bude mít pět členů v radě včetně postu hejtmana, Spolu bude mít v radě šest míst. V úterý večer už oznámili jednotlivá jména.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Vyjednávací týmy středočeských STAN a Spolu oznámily v úterý večer rozdělení gescí v krajské radě

Článek

Hejtmankou by měla být Petra Pecková (STAN), Starostové by dál měli pokračovat na pozici radního pro finance s Michaelem Kašparem, radním pro školství má být dál Milan Vácha, radním pro veřejnou dopravu Petr Borecký a novou tváří bude radní pro životní prostředí Jindřiška Romba.

ODS bude mít radního pro regionální rozvoj, jímž má být Jan Skopeček, zdravotnictví dál povede Pavel Pavlík, sociální oblast povede dál Martin Hrabánek, silniční dopravu Josef Pátek. Kulturu povede dál Václav Švenda (TOP 09) a Robert Pecha (KDU-ČSL) má být radním pro majetek.

Většina jediného hlasu

Vše ale musí ještě schválit ustavující zastupitelstvo. Na něj budou muset chodit všichni koaliční zastupitelé, jinak hrozí, že by nemuseli opozici přehlasovat. Koalice STAN a Spolu totiž bude mít v 65členném krajském zastupitelstvu jen těsnou většinu jediného hlasu, dohromady totiž mají 33 mandátů.

STAN a Spolu budou vládnout ve středních Čechách, Pecková zůstane hejtmankou

Domácí

Zastupitelstva se budou konat patrně jednou za dva měsíce, aby byla větší pravděpodobnost, že se všichni zástupci koalice sejdou. Dosud byla jednání zastupitelů každý měsíc. „Koaliční dohoda by mohla být podepsána koncem příštího týdne nebo v následujícím týdnu,“ předpokládá Pecková.

Někteří budoucí radní nastínili své plány. „Rozhodně nechceme zadlužovat kraj, chceme, aby byl finančně zdravý,“ řekl Skopeček, který už minulý týden uvedl, že chce být v pozici neuvolněného radního, aby nekumuloval funkce. Je totiž současně místopředsedou Sněmovny a radním v Hořovicích u Berouna. Neuvolněným radním má být i Kašpar, který je současně starostou Kolína.

Školy a doprava

Prioritou nového vedení je například další rozvoj silniční sítě či zajištění veřejné dopravy, která má směřovat k využití alternativních pohonů, ale podle Boreckého se nedají čekat populistické kroky. „Problém máme s kapacitami škol, chceme rozšiřovat a optimalizovat kapacitu středních škol,“ doplnil radní pro školství Milan Vácha.

Volby ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí ANO, které bude mít v 65členném zastupitelstvu 25 lidí. Druhé hnutí STAN má 20 mandátů, třetí koalice Spolu 13 míst. Do zastupitelstva se ještě dostali čtyři zástupci SPD a Trikolory a také tři zástupci Stačilo.

ANO to dalo s SPD dohromady už ve čtyřech krajích. Okamura by rád i do vlády

Domácí

Výběr článků

Načítám