Hlavní obsah

Srazily se tu tři bouřky a nastal půlhodinový nářez, popisuje místní zkázu v Hodkovicích

Hodkovice nad Mohelkou

Hromady střepů pod skleníky, díry ve střechách pergol, totálně zničená úroda. Vrcholky stromů bez listí i plodů, rajčata, která chtěla dozrát, zamačkaná v bahně, trčící pahýly místo květů. Pohled, který se naskytl každému majiteli zahrady v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku, kterou ve středu 10. července v podvečer zasáhla kroupová smršť.

Kroupová smršť v Hodkovicích po sobě zanechala zkázu nejen na zahradáchVideo: Blanka Freiwilligová, Novinky

Článek

Odklízet následky přišel ve čtvrtek ráno na svou zahradu i Jiří Kouřil z Hodkovic, jehož koníčkem je shodou okolností lovení bouřek. Jezdí za nimi po celé zemi už patnáct let. Tentokrát ale bouřka ulovila jeho.

„Za dobu, co jezdím po bouřkách, jsem takhle velké kroupy, v takovém množství a intenzitě ještě nezažil. Ani nikdo ze starších lidí z okolí nic podobného nepamatuje,“ řekl Kouřil.

Kroupová smršť přišla během tří minut. Zatáhlo se a bylo zle. Nad Hodkovicemi nad Mohelkou se totiž potkaly tři bouřky a srazily se.

Ani jednodenní pauza se nekoná. Česko zasáhnou silné bouřky i dnes, varovali meteorologové

Počasí

„Šlo to ze tří stran. Jedna bouřka přišla od Liberce, druhá se udělala nad Turnovem a třetí nad Českou Lípou a šlo to všechno sem na sever, kde se to spojilo do jedné a byl půlhodinový nářez,“ popisuje Kouřil. Padaly kroupy velikosti pingpongových míčků zasypaly městečko i blízké sousedství.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Z úrody na zahradě nezbylo nic.

Nejen Kouřilovi, ale i všichni jejich sousedé mají podobné škody. Na zahradách přišli kompletně o úrodu. Ze salátů zůstala nasekaná zelená změť, po rajčatech trčí ze země jen oholené stonky, plody a listy jsou zamačkané do země, cibulky vyskákaly z půdy a voda je odnesla pryč ze záhonů.

„Určitě tady byly kroupy tak přes pět centimetrů. Zahrada vypadá jako na podzim. Letos už nic nebude, možná sesbírám dvě cukety, co zbyly, a zkusíme to sníst,“ popsal Kouřil, když odtrhával mohutnou cuketu plnou důlků a děr od krup.

Krupobití v Hodkovicích na LibereckuVideo: René Král, Novinky

Kroupová smrť zanechala nemalé škody i na majetku. Skleníky na zahradách jsou vysklené, Kouřilovi mají díry ve střeše v pergole.

„Mám tady obrovskou díru i v okapu, musela to být hrozná ráda. Fóliovníky i stany u sousedů vypadají jako prostřílené,“ přiblížil mladý muž.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Kroupy nadělaly díry do střech pergol i fóliovníků. Jiří Kouřil ukazuje, jak velké.

Popraskala čelní skla aut

Odnesla to i auta Hodkovičáků. Ti, co je měli před domy, mají kapoty poseté důlky a někomu dokonce kvůli nárazům krup popraskala čelní skla. Ledové kusy vysklily mnohde i střešní okna.

„Nám to úplně rozmlátilo satelit, meteostanice na střeše to nepřežila. Bydlíme v paneláku a odnesly to světlíky. My máme velký a kroupy ho úplně zničily a nateklo nám i do bytu, tak že byla brigáda až do noci. Na jednom paneláku se ucpaly i střešní odtoky a museli pomáhat hasiči,“ popsal Kouřil další následky středeční bouřky.

V Hodkovicích bylo snad na každém rohu vidět lidi chodící po zahradách a kolem domů, smutně prohlížející zkázu a fotografující si škody způsobené bouřkou.

„Starší lidi, co tady mají s námi zahrádky, ráno plakali. Člověk se s tím tady piplá, a pak přijde a má salát,“ dodal Hodkovičák a připomněl, že podle předpovědí mají přijít v následujících hodinách ještě další bouřky.

„Teď už nám nic nezničí, tady to jen zahrabu, hodím plachtu na střechu,“ povzdechl Kouřil.

Co bouřka, to supercela

Za dobu, co sleduje počasí a bouřky především, je podle něj patrný vývoj.

„Co bouřka, to supercela, proto to sype kroupy a v poslední době je většina takových,“ uzavřel lovec bouřek. V takové míře sleduje tento typ bouřek prý zhruba posledních pět let, ale tak často až nyní.

V Libereckém kraji se bouřky prohnaly ve středu 10. července mezi 18. a 22. hodinou. Nejvíc zasáhly Liberecko, hasiči vyjížděli ke čtyřiceti událostem. Nejčastěji čerpali vodu ze zatopených sklepů nebo lagun na silnicích, ve více než dvaceti případech odstraňovali popadané stromy ze silnic.

Bouřky a silné krupobití zastavily vlaky, evakuovaly se dětské tábory

Počasí

Výběr článků

Načítám