Hlavní obsah

Správce vyhnal skauty z lesní chaty. Teď se řeší, jak jim ji vrátit

Do hloupého sporu s vojenskými lesy se dostal skautský oddíl ze Slaného kvůli lesní chatě blízko městečka Mšec na Rakovnicku. Správce tamního polesí letos na jaře skauty vyhnal z chaty, kterou získali od místních myslivců a 15 let v dobré víře používali. Jako důvod, proč skauti dál nemohou chatu používat, uvedl správce, že jde o nelegální stavbu.

Foto: Oldřich Danda, Novinky

Skautská chata u Mšece

Článek

Do sporu se ale vložilo vedení Vojenských lesů a statků, pod které mšecké polesí spadá, a snaží se teď situaci napravit. Jak řekl Novinkám generální ředitel Jaroslav Nerad, skautské organizace je potřeba podporovat, a ne jim házet klacky pod nohy.

„Možná tam správce polesí udělal něco zle, ale za to se musím omluvit, protože není vůbec relevantní a nemá do toho co mluvit. Určitě nechceme skauty vyhánět, protože nepotřebujeme loveckou chatu, těch máme dost,“ poznamenal Nerad.

Náprava ale bude složitá. Podmínkou státního podniku, který patřící pod ministerstvo obrany, pro navrácení chaty skautům je stavbu legalizovat. A to nebude snadné.

Určitě nechceme ty skauty vyhánět, protože nepotřebujeme loveckou chatu, těch máme dost.
generální ředitel VLS Jaroslav Nerad

Jednoduchou chatu s plechovou střechou a otevřeným krbem pár kilometrů od Mšece v přírodním parku Džbán postavili v 70. letech minulého století na území tehdy státních lesů místní myslivci. Když ji před 15 lety přestali používat, nabídli ji zdarma slánským skautům.

Ti sem jezdili na výpravy a pořádali zde různé akce. Nikomu nevadilo, že jde o nelegální stavbu. Tedy do letošního jara, kdy se skautům ozval správce místního polesí. „A oznámil nám, že budeme muset chatu vystěhovat, protože je to černá stavba a že oni ji zbourají nebo z ní udělají loveckou chatu,“ řekl Novinkám jeden z vedoucí slánských skautů, který si přál zůstat v anonymitě.

Skauti se už odstěhovali

Když se o tom dozvědělo vedení státního podniku, tak lesníkům z Hořovické divize, kam lesy kolem Mšece spadají, nařídilo znovu skauty kontaktovat a dohodnout se s nimi. Ale ani to nepomohlo. „Sešli se s námi a na schůzce nám řekli, ať si to klidně opravíme, ale když tam budeme chtít jet, tak si budeme muset u nich vždycky vyzvednout klíče,“ dodal vedoucí. To se skautům nelíbilo. „Středisková rada se proto rozhodla, že na to nepřistoupíme, protože na takové jednání nejsme zvyklí, a raději od toho půjdeme pryč,“ dodal představený slánských skautů. Ti si už z chaty odvezli všechny věci a lesníci na petlici u dveří pověsili svůj zámek.

Podle Nerada ale jednání se skauty pokračují a věří, že najdou východisko přijatelné pro obě strany. „Jedna varianta je, že opravíme zásadní věci, zbouráme krb a dáme tam krbová kamna, aby to bylo bezpečné a nemohlo dojít k úniku kysličníku uhelnatého. Skauty tam necháme. Jedny klíče budou mít oni a jedny my,“ řekl Novinkám Nerad.

S tím skauti ale nesouhlasili. „Proto jsme jim dali alternativní návrh. Ať si seženou stavební dokumentaci, nechají si tu chatu zapsat do katastru a bude jejich majetkem a my jim pod tím pronajmeme ten pozemek,“ poznamenal ředitel.

Jestli se to skautům podaří, je ale ve hvězdách, protože legalizace černé stavby zvláště v přírodním parku může být nadlidský výkon.

Komplikace v přípravě dálnice na Vídeň: Soud musí projednat podivné výběžky

Domácí

Výběr článků

Načítám