Hlavní obsah

Spor o kamerový záznam příchodu střelce. Policie a fakulta jsou v rozporu

Policie trvá na tom, že si policejní hlídka po příchodu na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy nemohla bezprostředně přehrát kamerový záznam a odhalit tak, že pachatel přišel jen několik desítek vteřin před ní. Představitelé filozofické fakulty však tvrdí, že policie směšuje různé věci dohromady, a pokud by o to policisté požádali, mohli se k záznamu prakticky okamžitě dostat a příchod pachatele odhalit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková

Článek

Policie svým vyjádřením reagovala na článek Novinek a vyjádření bezpečnostního poradce Univerzity Karlovy Zdeňka Kalvacha, podle kterého se hlídka mohla doptat na odpovědného pracovníka a k záznamu se triviálním způsobem dostat.

S tím policisté nesouhlasí. „Obsluha kamerového systému na recepci FF UK měla možnost sledovat výstupy z kamer jen v reálném čase, bez možnosti vrátit se v čase. Hlídka si na místě tedy nemohla zpětně prohlédnout dění na kamerách, tedy ani touto cestou zjistit příchod pachatele,“ reagoval oficiální účet Policie ČR na sociální síti X.

„Přítomnost kompetentní osoby k tomuto kroku se za součinnosti s vedením FF UK podařilo do budovy sehnat až ve večerních hodinách. Sama obsluha kamerového systému policistům sdělila, že jde o starý systém. Zajistit kamerové záznamy z požadované doby se podařilo až druhý den, a to za přítomnosti policistů z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě,“ uvedli policisté.

To je však v rozporu jak s tvrzením Kalvacha, podle kterého kamerový systém není zastaralý a na místě je vždy přítomen pracovník schopný záznam poskytnout, tak s tvrzeními dalších představitelů fakulty.

Mohli vidět záznam z kamer na místě, ale šli pryč. Bezpečnostní poradce univerzity rozporuje tvrzení policie

Domácí

„Okamžitý náhled kamerových záznamů lze vždy zajistit, protože v budově je neustále přítomen zkušený pracovník. Policistům by tedy bylo okamžitě umožněno podívat se na záznamy, pokud by o to požádali,“ uvedla proděkanka filozofické fakulty pro vnější vztahy Michaela Slussareff.

„Přítomnost konkrétní osoby, kterou se podařilo zajistit navečer, je nutná pouze k fyzickému stažení a odnosu záznamů z kamer, nicméně zpětné prohlédnutí by na dotaz bylo možné,“ vysvětlila Slussareff.

Že policisté zaměňují dvě různé věci dohromady, popsala i děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková. „U nás ten kamerový systém funguje tak, že je možné na něj bezprostředně nahlédnout i v nějakém časovém úseku, a tedy tahle možnost existuje. Myslím, že se tady směšují dvě věci, jedna je možnost vyloženě nahlédnutí i vrácení se v nějakém časovém okně. A ten fakt, že pokud se stahuje větší časový úsek z více kamer, tak to může trvat delší dobu,“ řekla v pátečním vysílání České televize Lehečková.

Že policisté neměli možnost si kamerový záznam bezprostředně přehrát, tvrdil šéf pražských policistů Petr Matějček i na čtvrtečním bezpečnostním výboru.

Všichni jste fatálně selhali. Rezignujte, vyzvala matka oběti Rakušana a policejního prezidenta

Domácí

Výběr článků

Načítám