Hlavní obsah

Spokojení lékaři, mrzuté pojišťovny. Navýšené platy doktorů už nebude platit jen VZP

Většině zdravotních pojišťoven se nelíbí, že by měly v příštím roce platit navýšené odměny lékařů. Na jejich mimořádném růstu se kvůli rozsáhlým protestům loni dohodlo ministerstvo zdravotnictví s lékaři, odbory a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ta dala letos navíc tři miliardy ze svého. Příští rok se budou podle resortu podílet všechny pojišťovny, přestože některým hrozí vyčerpání rezerv.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven

Článek

„Určitě neplatí, že s tímto řešením souhlasíme,“ řekl Novinkám prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Na loňské dohodě, která ukončila protestní akci několika tisíc nemocničních lékařů, se nepodíleli. Původně ministerstvo vyčlenilo v úhradách na odměny 6,8 miliardy. Nakonec se dohodla částka o tři miliardy vyšší, kterou se ale zavázala ze svého zajistit jen Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), jež se stará o 60 procent obyvatel. Podmínkou bylo, že musí nemocnice opět lidem garantovat dostupnou péči.

Letos ještě za pacienty zaplatí, příští rok už ale mohou být pojišťovny na suchu

Domácí

Odměny nemocničních lékařů se díky tomu od ledna zvedly o 5 až 15 tisíc korun, v závislosti na kvalifikaci. Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) nedávno ujistil, že nešlo o jednorázovou akci a že k žádnému ponížení v roce 2025 nedojde.

Jenže to opět zaplatí zdravotní pojišťovny. Od příštího roku to nebude jen VZP, která byla kritizována za to, že vyhověla politickým tlakům. Členové správní rady VZP považovali naopak za nespravedlivé, že se nepodílí všichni.

To se příští rok změní. Ministerstvo počítá s tím, že se částka rozloží mezi všech sedm zdravotních pojišťoven, což se nelíbí zejména těm menším, kterým se každý rok krátí rezervy a oproti VZP je pro ně každý výdaj navíc podstatný.

VZP měla ke konci letošního července na účtech přes 36 miliard korun, všechny svazové zdravotní pojišťovny dohromady 16 miliard.

„O tom, že by peníze na platy neměly být zachovány, nepadlo ani slovo. Pojišťovny jsou od toho, aby platily pacientům zdravotní péči, a mzdové náklady jsou nedílnou součástí zdravotní péče. To nejsou jen léky a přístroje, to je především lidská práce,“ je přesvědčen šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Hra s čísly

Pojišťovny si to nemyslí, pokyn ale akceptují. „Pokud ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce navýší úhrady všech zdravotních prostředků pro nemocnice o tuto platbu a učiní tak právně obhajitelným způsobem, budeme muset tento předpis respektovat,“ uvedl šéf svazu Friedrich.

Válkův resort spoléhá na to, že příští rok zvýší částky, které dostávají nemocnice, kliniky a další poskytovatelé za vykonanou zdravotní péči, jen minimálně. O to pojišťovny žádaly, měly by tak být spokojeny.

„Ty tři miliardy, které se rozprostřou mezi všechny zdravotní pojišťovny, musí splnit usnesení vlády, které říká, že má být systém v příštím roce vyrovnaný, což je za ostatní zdravotní pojišťovny dostatečná pojistka, že se nebudou snižovat zůstatky pro příští rok,“ řekl na dotaz redakce šéf odboru regulace cen a úhrad Tomáš Troch.

Ještě začátkem léta odbory s Českou lékařskou komorou hrozily vládě dalšími protesty. Stále nebyl k projednání zákonodárcům předložen zákon, který má sjednotit odměňování pro všechny pracovníky ve zdravotnictví. Další jednání bylo v plánu i na tento týden. Kvůli neplánovanému zákroku, na nějž musel šéf resortu Vlastimil Válek, bylo ale odloženo.

Nespravedlivé. Část správní rady VZP rozladila dohoda s lékaři

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám