Hlavní obsah

SPD se absurdně brání, že za její nenávistnou kampaň může vláda

Do absurdních poloh se dostala politická diskuse o kampani SPD v pořadu Nedělní partie televize CNN Prima News. Šéf lidovců a ministr práce Marian Jurečka považuje plakáty SPD za nenávistné a za hranicí slušnosti. Místopředseda SPD Radim Fiala to odmítá s tím, že za vyznění jejich kampaně nemohou oni, ale současná vláda, která je vstřícná vůči uprchlíkům.

Foto: Facebook Radim Fiala - SPD

Výstavka SPD na Václavském náměstí

Článek

„Vy jste viníci, že ten billboard tady je, protože jste podepsali migrační pakt,“ vyčetl Fiala Jurečkovi. Dodal, že je to zvednutý prst a poslední zvonění, aby Česko neskončilo jako některé západní země, v nichž cizinci páchají násilí.

SPD v krajských volbách používá kontroverzní plakáty. Například v pátek na Václavském náměstí umístila obrovský billboard s mužem černé pleti, který má zakrvácenou košili, urputný výraz a v ruce třímá nůž. A obraz je doplněn textem: „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu. Stop migračnímu paktu EU.“

SPD delší dobu ztrácí v průzkumech voličských preferencí, které mu sbírá ANO a hlavně Přísaha a Motoristé. Podle politologů se snaží vyhrocenou konfrontační kampaní zvrátit odchod svých voličů.

Jurečka považuje za nechutné a za nepatřičné takto strašit v zemi, která je považována za jednu z nejbezpečnějších na světě a která migrační politiku zvládá. Navíc to podle něj uráží spoustu lidí, a to hlavně cizinců, kteří v Česku pracují a žijí.

Klasická česká klička aneb Jak se Okamurova děsivá rasistická kampaň dostala na Václavák

Volby

„Vyvolává to nenávist vůči lidem, kteří jsou tu dlouho a jsou tu už integrovaní,“ poznamenal Jurečka.

Podobná debata se vedla i o uprchlících z Ukrajiny. Podle Fialy vláda podporuje ukrajinské uprchlíky na úkor Čechů. „Každý měl dostat nějakou malou sociální dávku na to, aby se tady buď chytil, odešel zpátky, nebo do jiné země. Vy je pořád platíte a my na to prostě nemáme prachy. Řekněte Čechům, že sloužíte Bruselu, Washingtonu a Ukrajině,“ uvedl Fiala.

Jurečka: Ukrajinci odvedli o šest miliard víc, než dostali

Jurečka se ohradil, podle něj většina práceschopných uprchlíků z Ukrajiny pracuje a na odvodech přinesla do rozpočtu o šest miliard korun víc, než kolik dostávají všichni Ukrajinci na dávkách.

„Teď jste opravdu za hranou slušné debaty. Vy opravdu vyvoláváte nenávist vůči skupině lidí. Sedmdesát procent těch lidí tady pracuje, odvádí do státního rozpočtu pro nás všechny a ještě často dělají práce, které nejsou atraktivní pro české občany,“ reagoval Jurečka.

Ukrajinci v Česku už odvedli na daních o miliardu víc, než dostali na dávkách

Domácí

Výběr článků

Načítám