Hlavní obsah

ANO láká nenáviděnou ODS i v krajích, kde může vládnout samo

I když úspěch SPD a Stačilo! v krajských volbách je nepopiratelný, krajští lídři hnutí ANO po těchto spojencích příliš nesahají, a to navzdory protivládní rétorice šéfa Andreje Babiše. Vracet lidem, „co jim vláda vzala“, jak slibovali v chytlavém sloganu z krajských voleb, chtějí paradoxně se stranami vládní koalice.

Foto: Petr Horník, Novinky

Tisková konference hnutí ANO po krajských volbách

Článek

Vyplývá to z průběžných informací ze sestavování nových krajských vlád. Hnutí ANO láká do koalice současné vládní strany i v místech, kde by mohlo utvořit většinu s jinými protivládními stranami.

Například moravskoslezský hejtman Josef Bělica, ač volby vyhrál dokonce tak, že nikoho dalšího k sestavení krajské vlády nepotřebuje, oslovil představitele Spolu, zda by se k němu nepřidali. Obdobně si vede Jana Mračková Vildumetzová v Karlovarském kraji. I ona nikoho dalšího ke spoluvládnutí nepotřebuje, přesto vyjednává. A to i s ODS či regionální Volbou pro kraj. Nabízí se jí přitom i spolupráce s SPD a Karlou Maříkovou.

ODS se zděsila výsledků a řeší, co dál a s kým vůbec

Volby

Také v Královéhradeckém kraji má ANO spolu s Hlasem samospráv, tvořeném většinou sociálními demokraty, zájem o spolupráci se Silnými lídry pro kraj, což jsou občanští demokraté s lidovci. ANO a Hlas se dohodly, že budou jednat v bloku, a společně drží 21 hlasů. K nadpoloviční většině jim tak chybí dva. A i když SPD zde drží tři mandáty a Stačilo! dva, stále se snaží domluvit spíš se Silnými lídry. „Krajská a komunální politika je i o osobních vazbách,“ říká tamní kandidát na hejtmana hnutí ANO Petr Koleta.

Na Vysočině si to dovolit nemohou

K SPD a Stačilo! v juniorní pozici nesáhl ani nastávající plzeňský hejtman a poslanec Kamal Farhan. Raději bude vládnout s „nenáviděnými“ Starosty.

Těžká jednání svádí ANO v Ústeckém kraji. Místo rychlé koalice s SPD či Stačilo! i zde jednají raději s ODS.

Buchtík: Babiš si už musí vybrat, zda jít po voličích SPD, nebo ke středu

Krajské volby

Koalici s SPD, potažmo se Stačilo! skládá ANO jen v krajích se specifickými podmínkami. Například v Olomouckém kraji, kde se na post hejtmana vrací poslanec Ladislav Okleštěk. Ten již o víkendu oznámil, že míří ke koalici se společnou formací SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. Prominentem SPD a jejich kandidátem na zdejšího hejtmana byl Radim Fiala, Oklešťkův politický spojenec z poslaneckých lavic.

Obdobně výjimečná je situace na Vysočině. I zde sestavilo hnutí ANO koalici s účastí uskupení SPD, Trikolora a PRO. Třetí stranou nové vlády je SOCDEM. ODS krátce po volbách jakékoliv jednání odmítla s tím, že vládnutí s hnutím ANO je pro ni nemyslitelné.

Faktem je, že voliči zde vykroužkovali do krajské vlády i předsedu Senátu Miloše Vystrčila a spojení jím reprezentované politiky s hnutím ANO by byl naprostý reputační propadák.

Ostře sledovaný je vývoj ve Středočeském kraji, kde sice ANO vyhrálo, nezískalo ale dostatečný počet mandátů, aby sestavilo koalici s SPD a Stačilo! Babišovo hnutí se tak obrátilo na Spolu, které skončilo až třetí za STAN, a ochotně nabízí lídrovi Janu Skopečkovi (ODS) dokonce post hejtmana. STAN a Spolu mají dohromady těsnou většinu jednoho mandátu, Starostové nicméně trvají na tom, že hejtmankou zůstane Petra Pecková.

Vyjednávání ve Středočeském kraji je v patové situaci

Krajské volby

Politologové: Dalo se to čekat

Podle politologů pak je i navzdory rétorice Andreje Babiše chování krajských reprezentací pragmatické a v důsledku očekávané.

„Ani Andreji Babišovi se s SPD a komunisty do koalice nechtělo a platí, že pro většinu politiků ANO na krajské úrovni je Okamura příliš,“ komentoval dění politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy. „Často také skládají pestré koalice s ODS nebo STAN, protože jsou na sebe zvyklí, vědí, co od sebe čekat, tak proč přibírat do party dalšího, který je antisystémovou stranou,“ dodal.

„Ukazuje se, že vlády s SPD a Stačilo! nejsou preferovanou variantou,“ doplnil Mlejnkův kolega z Institutu politologických studií, politolog Aleš Michal. I on jako jeden z důvodů vidí předvídatelnost. „Raději budete chtít vládnout s umírněnou stranou, i když jde o stranu vládní, a ne s extremisty,“ dodal.

Místopředsedkyní Senátu by mohla být Vildumetzová z ANO. Babiš se raduje z vítězství

Volby do Senátu

Související články

Výběr článků

Načítám