Hlavní obsah

Soud zrušil odvolání Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Pražský městský soud zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna loni v květnu odvolala Daniela Köppla z funkce člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Poslanci tehdy uváděli, že byl ve střetu zájmů, když pomáhal Andreji Babišovi (ANO) během prezidentské kampaně. Podle soudu nicméně poslanci dostatečně nezdůvodnili, proč zamítli Köpplovy argumenty proti odvolání.

Foto: Česká televize ČT24

Daniel Köppl

Článek

Z rozhodnutí Sněmovny podle verdiktu soudu není zřejmé, proč Köpplovy námitky zamítla. „Musí být seznatelné, jakými úvahami se žalovaný při zamítnutí námitek řídil,“ odůvodnila zrušení usnesení členka správního senátu Jitka Hroudová.

„Jsem rád, že soud potvrdil mojí tezi, že Pirátům a dalším vládním stranám nešlo vůbec o právo, nebo nezávislost mediálních rad, ale byla to pouze snaha o politizaci a možnost ovlivňovat tyto instituce,“ komentoval pro Novinky verdikt Köppl.

Rozhodnutí soudu je pravomocné, lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Odvolání Köppla z funkce v květnu loňského roku podpořili koaliční poslanci, opozice byla proti, poměrem 87 ku 70 hlasům byl Köppl odvolán.

Pomáhal Babišovi a radí Havlíčkovi. Poslanci odvolali Daniela Köppla z vysílací rady

Domácí

„Daniel Köppl je ve střetu zájmů, u kterého jsme doložili důležité skutečnosti,“ řekla tehdy Olga Richterová z Pirátů. Návrh na Köpplovo odvolání upozorňoval na televizní vystoupení, v nichž byl označen jako člen Babišova marketingového týmu, stejně jako na platbu, kterou dostal z transparentního účtu hnutí ANO. V dokumentu se psalo i o smlouvách, které s Köpplem uzavřela Sněmovna a týkaly se práce pro místopředsedu dolní komory Karla Havlíčka a poslankyni Janu Pastuchovou (oba ANO).

Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání přitom uvádí, že členové rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. Opozice tehdy označila odvolání za nehorázné a Köppl už tehdy uvedl, že se bude bránit soudně.

Verdikt přichází v době, kdy koaliční politici chtějí odvolat kvůli urážlivým výrokům na adresu slovenské političky a diplomatky Magdy Vášáryové moderátora Luboše Xavera Veselého z Rady České televize. Ten ji v jednom ze svých pořadů označil za „spodinu“ a „žvanivou paničku“ a adresoval jí i další urážlivé výroky, což značná část politiků odsoudila jako „daleko za čarou“.

Poslanci budou řešit odvolání Xavera Veselého z Rady ČT kvůli urážkám na adresu Vášáryové

Domácí

Mediální výbor se avizovaným návrhem na odvolání předsedy poslaneckého klubu vládní TOP 09 Jana Jakoba bude zabývat na svém jednání 6. června. Předseda výboru Aleš Juchelka (ANO) Novinkám řekl, že bod nechá zařadit k projednání, ale má za to, že krok není třeba, protože se Veselý za své výroky Vášáryové omluvil.

„Pokud ho budou chtít odvolat, tak jen proto, že chtějí mít v radě většinu,“ uvedl s odkazem na vládní politiky Juchelka.

Členy Rady ČT volí v tajné volbě poslanci, odvolat je parlament může v případě, že svým chováním naruší důstojnost funkce člena rady. A to se podle koaličních politiků stalo.

Policie řeší dehonestující plakáty na krajském úřadě, hejtmanka ukazuje na hnutí ANO

Domácí

Výběr článků

Načítám