Hlavní obsah

Soud neschválil Metrostavu dohodu o vině a trestu v kauze, kde je obžalován i liberecký hejtman Půta

Liberecký soud ve středu neschválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřela společnost Metrostav se státním zástupcem v korupční kauze, kde je mezi obžalovanými i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Půta (SLK)

Článek

Metrostav je jednou z obžalovaných firem ve zmíněné kauze a čelí obvinění, že zmanipuloval stavební zakázku na opravu libereckého kostela Máří Magdalény ve svůj prospěch a uplácel právě Půtu. Ten to však od začátku odmítá.

„Podmínky pro schválení dohody tady nejsou,“ uvedl při jednání předseda senátu Pavel Pachner. Zároveň upozornil, že to ale neznamená, že k dohodě při rozhodování nemohou přihlížet.

Důvodů pro neschválení shledal několik. Prvním je, že nestačí jen prohlášení právnické osoby.

Deset let trvající kauza hejtmana Půty opět před soudem. Verdikt snad na jaře

Domácí

„Muselo by být spojené s prohlášením fyzické osoby, k níž je přičítán skutek,“ řekl soudce. Obžalovaní za Metrostav to ale u soudu opakovaně odmítli. Dalším důvodem k neschválení dohody podle soudce je, že návrh je koncipován tak, že zakládá presumpci viny u dalších osob. To by znamenalo vyloučení těchto obžalovaných do samostatného procesu s jiným senátem a další prodloužení soudního řízení.

Navíc má podle soudce dohoda o vině a trestu smysl v době zahájení procesu, a ne na konci dokazování, v níž se kauza v tuto chvíli nachází. „Má význam právě proto, aby nebylo celé složité dokazování,“ uvedl Pachner. Zároveň poukázal, že zmocněnkyně Metrostavu protiprávní činnost této firmy u soudu dosud opakovaně odmítala.

Verdikt snad do února

Dokazování v korupční kauze ve středu u libereckého soudu skončilo. Nyní přijdou na řadu závěrečné řeči a vydání rozsudku, které se odehrají v lednu a únoru příštího roku.

Korupční kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. V případu bylo postupně obžalováno 13 lidí a pět firem.

Metrostavu se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů, kterou tato firma dělala. Metrostav čelí obvinění, že zakázku s příslibem pětapadesátimilionové evropské dotace zmanipuloval a předražil ve svůj prospěch.

Dva lidé z Metrostavu navíc u soudu čelí obvinění, že upláceli hejtmana. Peníze měl Půta dostat za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v dotačním programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být původně vyplaceny až po dokončení oprav. Půta i pracovníci Metrostavu korupční jednání u soudu také opakovaně odmítali.

Korupční kauza kolem soudce Sováka: Záchranka přijela k soudu už popáté

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám