Hlavní obsah

Solidární Češi. Na pomoc po povodních darovali už desítky milionů

Do dobročinných sbírek poslali Češi k pondělnímu odpoledni víc než 50 milionů korun. Peníze poslouží na opravy zničených a podmáčených domů, na zajištění střechy nad hlavou i dalších potřeb. Škody teprve odkrývá ustupující voda a do nejpostiženějších míst začínají vyjíždět týmy vyškolených pracovníků neziskových organizací. Dobrovolníci, kteří chtějí spoluobčanům pomoci, by se neměli do zasažených míst vydávat na vlastní pěst, žádá ministerstvo vnitra.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod 16. září 2024 po povodni ve městě Jeseník a jeho okolí, které zalila voda řeky Bělá.

Článek

„Dohodli jsme se na spolupráci s potravinovou bankou, protože měli nedostatky. V první fázi jsme poskytli dva miliony korun na nákup trvanlivých potravin, které budou rozvážet do postižených míst, kde je nedostatek. Hlavně do Mošnova na Jesenicku, odkud se to vrtulníky dopravuje dál do odříznutých obcí,“ řekl Novinkám mediální zástupce organizace Člověk v tísni Tomáš Urban.

Do pondělní 13. hodiny poslali dárci na dobročinnou sbírku SOS Povodně 33 milionů korun, z nichž je částka na potraviny již vyčleněna.

Už o víkendu zprostředkovala organizace lidem z Jeseníku, kteří se museli evakuovat do hotelů, pitnou vodu a základní potraviny.

Škody budou mnohem větší než v roce 1997, hlásí Opava. Půjde o miliardy

Domácí

„Ve spolupráci s místními organizacemi jsme se dohodli například na posílení kapacit evakuačních center v Ostravě,“ přiblížil Urban některé z dalších probíhající forem pomoci. Další pracovníci Člověka v tísni se připravují na zmapování škod v domácnostech na Olomoucku a Jesenicku ve spolupráci s hasiči a dalšími zástupci integrovaného záchranného systému.

Dobročinné sbírky vyhlásila v uplynulých dnech víc než desítka organizací.

Organizace ADRA přijala do pondělního odpoledne od dárců 10,7 milionu korun, Charita ČR shromáždila přes 2,6 milionu. „Srdečně děkujeme všem dárcům za jejich solidaritu a podporu,“ zdůraznil pro Novinky mluvčí ADRA Filip Muroň.

Peníze využije většina organizací nejprve na fungování dobrovolníků v zasažených oblastech a následně, až budou škody vyčísleny, k pomoci konkrétním lidem, kterým živel zničil domovy, i na materiální a psychosociální pomoc.

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Český červený kříž nejrůznějšími formami obdržel od dárců již dopoledne 1,5 milionu korun, do sbírky Diakonie přispěli lidé více než dvěma miliony korun k pondělnímu odpoledni.

„Peníze půjdou v první fázi na fungování dobrovolníků v zasažených oblastech. První skupina odjíždí do oblasti Jesenicka v pondělí a vznikne tam první humanitární základna. Další budou vznikat v následujících dnech,“ přiblížil Novinkám mluvčí Diakonie Dalibor Hála.

Živelné chování

Stále se čeká na to, až velká voda opadne a nebudou hrozit další deště nebo vzedmutí hladin. Pomoc dobrovolníků organizace koordinují s hasiči a dalšími záchrannými složkami. Před spontánním výjezdem do zničených lokalit, byť v dobrém úmyslu pomoci, hasiči i ministerstvo vnitra zrazují.

„Prosíme, nejezděte nyní pomáhat do zasažených oblastí, váš čas ještě přijde. Pokud se chcete zapojit již teď, přineste trvanlivé potraviny a pitnou vodu do potravinové banky nebo přispějte finančně,“ žádají zástupci resortu na síti X.

„Nenásledujte živelní katastrofu živelným chováním,“ přidali se k apelu i hasiči.

Variantou je oslovit některou z neziskových organizací, které dobrovolníky na pomoc s vyklízením bahna, oklepáváním omítek nebo vyklízením domácností hledají.

Hlásit se mohou zájemci přes formulář na webu. Stejným způsobem je možné oslovit i organizaci ADRA, která počítá s koordinací dobrovolníků také.

„Doposud se skrze naše formuláře přihlásilo 1013 dobrovolníků, za což jsme velmi vděční. Nicméně potřeba pomoci je velká, a proto budeme i nadále hledat další dobrovolníky, kteří se zapojí v zasažených oblastech,“ dodal pro Novinky mluvčí ADRA Filip Muroň.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Operátoři zapnuli zákazníkům neomezená data kvůli povodním

Mobil

Výběr článků

Načítám