Hlavní obsah

Sokoli letos v Jeseníkách vyvedli 32 mláďat, hnízdí tam dvaadvacet párů

Dvaatřicet mláďat vyvedli letos sokoli v Jeseníkách. Od roku 2001, kdy se tak stalo v novodobé historii poprvé, je jejich letošní hnízdění třetí nejúspěšnější. U dvou párů hnízdění prokázáno nebylo, ale držely si své teritorium po celou hnízdní dobu. Novinky o tom informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR Karolína Šůlová.

Foto: Pet Šaj

Samice sokola

Článek

Poslední roky ukazují, že jesenická sokolí populace je poměrně stabilní. K výkyvům v hnízdní úspěšnosti dochází především kvůli počasí a predaci, tedy dravému způsobu života, při němž živočich, predátor, aktivně vyhledává a loví kořist pro potravu.

„Důležité je, že se výrazně nemění počet hnízdících párů. Letos sice během sezony přišly o život čtyři dospělé samice, věříme ale, že tak silná populace se s tímto zásahem do příštího roku vyrovná. Nad jesenickými hřebeny létá dostatek v uvozovkách volných ptáků, kteří jsou předpokladem pro vytváření nových hnízdních párů,“ vysvětlil Petr Šaj z AOPK ČR.

Foto: Petr Šaj

Mláďata v prachovém peří při kroužkování

Při monitoringu sokolích hnízd ochranářům pomáhají fotopasti s okamžitým přenosem. „Díky nim jsme letos poprvé zdokumentovali ulovení sokola výrem velkým, jeho kořistí se stala samice sedící na vejcích. Ve dvou dalších případech šlo o ulovení kunou, která je v Jeseníkách nejčastějším predátorem. A jedna samice pravděpodobně uhynula po souboji s jinou sokolicí,“ popsal spolupracovník AOPK ČR, ornitolog Tomáš Pospíšil.

Foto: Petr Šaj

Sokolí snůška na skalní římse

„Sokoli jsou v době hnízdění velmi citliví na rušení, na dvou místech, kde se obvykle pohybuje více lidí, jsme letos instalovali informační tabule. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří pokyny respektovali a přispěli tak k úspěšnému vyvedení mláďat,“ dodal Šaj.

Sokol stěhovavý je velký zhruba jako vrána a dožívá se až dvaceti let. Živí se převážně ptáky do velikosti holuba, které loví za letu. Při útoku přitáhne křídla k tělu a střemhlavým letem v podstatě padá na kořist. Hnízdo si nestaví. Nejčastěji obsadí skalní výklenek či staré krkavčí hnízdo na skále. Pokud jsou sokoli během hnízdění rušeni, mnohdy hnízdo opustí. Mláďata na něm zůstávají zhruba sedm týdnů. „Sokoli, kteří se u nás vyskytují v zimě, často přilétají až ze Skandinávie. Ti, kteří u nás hnízdí, se část zimy potulují v jižní Evropě,“ podotkla Šůlová.

Foto: Petr Šaj

Samice při krmení dvoudenního mláděte

Ve druhé polovině minulého století počty sokolů drasticky poklesly, především kvůli nadměrnému používání pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Postupně se do naší krajiny díky důsledné ochraně vracejí a v Česku hnízdí každoročně více než stovka párů.

Sokoli letos v Jeseníkách vyvedli rekordní počet mláďat

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám