Hlavní obsah

Šojdrová neuspěla se stížností, europoslankyní už nebude

Brno

Volební senát Nejvyššího správního soudu zamítl návrh bývalé europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), která napadla zvolení svého kolegy z kandidátky Spolu Ondřeje Koláře (TOP 09). Tvrdila, že přišla až o několik tisíc přednostních hlasů, které by ji katapultovaly do europarlamentu, podle soudu se ale tak velké chyby ve sčítání hlasů neprokázaly.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Volební senát Nejvyššího správního soudu v čele s Ivo Pospíšilem

Článek

Kolář byl na šestém místě kandidátky Spolu a dostal se do europarlamentu jako poslední. Šojdrová byla na devátém místě, nyní je třetí náhradnicí. Šojdrová tvrdila, že některé její preferenční hlasy přidělily okrskové volební komise jiným kandidátům Spolu. Podle její analýzy mělo jít až o 5600 hlasů, přičemž Šojdrové chybělo jen 616 přednostních hlasů k překročení hranice pro získání mandátu.

Volební senát si podle jeho předsedy Ivo Pospíšila vyžádal nejprve výsledky ze tří volebních okrsků, které podezření na špatné sčítání potvrdily. Další výsledky z 97 okrsků ale závažnější chyby už nepotvrdily.

Foto: Binter Tomas, ČTK

Michaela Šojdrová

„Navrhovatelčina první hypotéza o nesprávném přiřazování jejích přednostních hlasů jiným kandidátům se tak nepotvrdila v dostatečné míře, aby s ohledem na další tvrzení obsažená v předložené analýze zpochybnila výsledek voleb. Celkově tak ve vzorku 100 okrsků bylo ve skutečnosti jen 192 přednostních hlasů navíc, ačkoliv navrhovatelka tvrdila až 921 hlasů,“ vysvětlil Pospíšil.

Chyby se dějí, nebyly ale zásadní

Soudci uznali, že při sčítání skutečně docházelo k některým drobnějším chybám způsobených prostým přehlédnutím. „Chyby způsobené lidskou nepozorností se stávají i přes veškerou metodickou aktivitu ministerstva vnitra a jeho postupné vylepšování technických opatření, která jim mají zabránit,“ konstatoval Pospíšil s tím, že formuláře pro sčítání hlasů by se měly mírně změnit, aby se chyby co nejvíce eliminovaly.

Předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka chyby za marginální nepovažuje.

„Na 100 okrscích rozdíl skoro 200 preferenčních hlasů není vůbec málo. Toto dnešní rozhodnutí NSS respektuji, ale je hodně nešťastné a zavírá oči před chybovostí, která není zanedbatelná,“ reagoval na síti X.

Volební senát ve lhůtě obdržel 14 stížností na evropské volby v Česku. Většinu z nich odmítl či zamítl už dříve. Zamítl například návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové. Podle soudu muselo být voličům jasné, že zastává hodnoty hnutí STAN, které ji navrhlo, bez ohledu na to, že na volebním lístku Starostů figurovala jako kandidátka bez politické příslušnosti. Nerudová se krátce před evropskými volbami stala členkou hnutí.

Šojdrová z KDU-ČSL zpochybnila zvolení Koláře z TOP 09 europoslancem

Domácí

Výběr článků

Načítám