Hlavní obsah

SOCDEM hledá cestu ze dna. Chce „okopírovat“ projekt Stačilo!

Uvnitř Sociální demokracie se rodí nový plán na návrat do Sněmovny v roce 2025. Strana chce po krajských volbách sesbírat úspěšné politiky z regionálních stran a potáhnout s nimi do sněmovních voleb. A to i pod neutrální značkou, podobnou Stačilo! komunistky Kateřiny Konečné. Projekt má posvětit říjnový sjezd strany, který zvolí nové vedení.

Foto: Právo

Česká strana sociálně demokratická mění název na Sociální demokracie. Na snímku je předseda strany Michal Šmarda

Článek

„Sociální demokracie by se do voleb měla snažit spojit s jinými sociálně-levicovými, odpovědnými stranami,“ popsal Novinkám a Právu svůj nápad stávající předseda strany Michal Šmarda.

„Pokud to bude tak, že bude kandidovat soc. dem. a k ní se přidají osobnosti z odborů, organizací a spolků, tak budeme kandidovat jako Sociální demokracie. Pokud budeme spolupracovat s jinými silami, tak si umím představit, že bychom hledali nějakou novou značku, která nás všechny propojí,“ dodal.

Nejdůležitějším krokem podle něj bude vymezit si ve straně názorový prostor. Na říjnovém sjezdu by si straníci měli vybrat, jestli půjdou cestou Šmardy, který chce ze SOCDEM moderní levicovou stranu, nebo směrem národovců a konzervativců.

Prožil jsem velké zklamání. Šmarda po debaklu SOCDEM svolal sjezd, který zvolí nové vedení

Volby

„Není to hra. Musí se rozhodnout. Máme ve straně lidi, kteří chtějí spolupracovat s hnutím ANO nebo KSČM. Ti také mají právo se svou koncepcí vyhrát. Chci, abychom se opravdu dohodli na tom, že chceme všichni prosazovat stejný program. Ostatní mohou hledat štěstí jinde,“ zdůraznil.

I místopředseda Igor Bruzl míní, že dosud straně ubírala hlasy ve volbách nejednota. „Jsme moc rozkročení, v řadě témat nemáme vyhraněný názor. Měli bychom být jednoznačnější,“ poznamenal.

Vítězný tábor by pak měl sestavit nové vedení i lídra do sněmovních voleb. Šmarda přitom nevyloučil, že bude znovu kandidovat. Přímou otázku nechal bez odpovědi.

Se Stačilo! stávající vedení nechce

Ve straně padl i návrh, aby se sociální demokraté pokusili jednat o koalici se Stačilo!, která v eurovolbách získala dva mandáty. Oprášila se tím myšlenka o spolupráci levicových stran, která se zvedla po prohře ČSSD a KSČM ve sněmovních volbách v roce 2021. Stávající vedení je však proti.

„Je potřeba širší spolupráce na levici. Avšak zdůrazňuji, že na levici. Proto nevidím prostor spolupracovat se Stačilo!. V této koalici jsou lidé z různých, až alternativních pravicových proudů,“ řekla Novinkám místopředsedkyně SOCDEM Daniela Ostrá.

Ostře proti je i Šmarda. „Není možné, aby se opakovalo spojení komunistické strany se soc.dem. To je něco, co bych nerad,“ prohlásil.

Šéf pardubické SOCDEM a bývalý předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka míní, že bez spolupráce s dalšími subjekty se šance strany snižují. „Sociální demokracie výrazně prohrála už několikáté volby v řadě. Není momentálně v takové formě, aby mohla pomýšlet na návrat do Sněmovny v roce 2025,“ míní.

„Rozumím proto některým voličům, kteří nám doporučují kandidovat v rámci širší platformy opozičních stran. I to bude jedna ze zásadních otázek, na kterou bude muset předčasný sjezd odpovědět,“ dodal Chvojka.

Očima Saši Mitrofanova: Fata morgána demokratické levice

Komentáře

Konečná: Další postup po krajských volbách

Konečná, která v koalici Stačilo! obhájila mandát v Evropském parlamentu, se k SOCDEM zády netočí. Jednat s ní však zatím také v plánu nemá. „V tuto chvíli se soustředíme na senátní a hlavně krajské volby, abychom pětikoaličním stranám, které většinově na úrovni krajských rad vládnou, řekli Stačilo!. O dalším postupu pro sněmovní volby se budeme bavit, až budeme znát výsledek zářijových voleb,“ řekla Novinkám.

Šmarda vyzval ve čtvrtek po jednání předsednictva všechny sociální demokraty, aby „nestáli za bukem“ a zapojili se do zářijových krajských a senátních voleb. Po nich bude chtít strana oslovit úspěšné regionální politiky, kteří nesouhlasí s vládou Petra Fialy (ODS), ke spolupráci do sněmovních voleb.

Jak však Novinkám přiznal letitý náchodský starosta a exposlanec Jan Birke, na něj se s žádostí o pomoc nikdo neobrátil. „Nic nevím. Se mnou Šmarda a nikdo z grémia už dlouho nic neprojednává,“ poznamenal.

Nevyloučil, že by se mohl na podzim pokusit stranu převzít. „Je to moc předčasné se o tom bavit,“ dodal.

Prohráli Piráti a Okamura. Se SOCDEM je amen, míní politologové

Eurovolby

Mezi dalšími zvažovanými kandidáty do vedení bývá zmiňován i pardubický hejtman Martin Netolický (SOCDEM), který si nedávno nechal zaregistrovat spolek Hlas samospráv. Do vedení kraje kandiduje s dalšími subjekty pod značkou 3PK.

Zdálky pozoruje dění i bývalá ministryně práce Jana Maláčová. „Snažím se SOCDEM pomáhat kontinuálně, nikdy jsem nepřestala,“ podotkla.

Sociální demokraté vypadli ze Sněmovny v roce 2021, když získali ve volbách jen 4,7 procenta hlasů. O rok později se straně nepodařilo uspět ani v komunálních volbách v Praze a Brně. Loni si strana změnila název i zkratku, z ČSSD tak vznikla Sociální demokracie a SOCDEM. V letošním evropských volbách jí to však nepomohlo, strana se propadla na 1,9 procenta hlasů.

Hrobař SOCDEM Hamáček práskl ve straně dveřmi

Domácí

Související články

V SOCDEM na kolenou sílí nespokojenost

Slibovaný restart Sociální demokracie se ještě nekonal, v preferencích se drží pod hranicí volitelnosti a straníci jsou znepokojení. Teď začínají rozmýšlet...

Výběr článků

Načítám