Článek
„Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb. Myslím, že ten důvod je zřetelný a je tu určitá souvislost s tím zákonem o EET,“ řekl Sobotka.
Elektronickou evidenci řešili poslanci v pátek na mimořádné schůzi ve Sněmovně. Babiš, který svůj pivní nápad poprvé představil ve čtvrtek večer v pořadu Máte slovo, předstoupil v pátek před novináře s transparentem s nápisem EET – levnější pivo. Plakát si poté vzal i do jednacího sálu, kde s ním občas zamával, což u opozičních poslanců vzbudilo vlnu nevole.
Maso, mléko, chleba...
Premiér odpoledne zopakoval, že sociální demokracie upřednostňuje snížení DPH u základních potravin. „Mohli bychom udělat stejný krok jako na Slovensku,“ nastínil Sobotka. Na Slovensku se od 1. ledna 2016 snížilo DPH z dvaceti na 10 procent u některých potravin. Jednalo by se například o čerstvé nebo chlazené maso, mléko a některé mléčné výrobky, máslo, chleba.
Snížení DPH u potravin má podle Sobotky větší společenskou užitečnost než u piva. „Budeme upozorňovat na to, že nealkoholické nápoje jsou zdaněny patnácti procenty. Pokud by se pivo zdaňovalo deseti procenty, měli bychom do té sazby přeřadit i nealkoholické nápoje,“ uvedl premiér.
Podotkl také, že vláda se dohodla na strategii, že v ČR by se měla spotřeba alkoholu spíše omezovat. „A snížení DPH u piva jde spíše proti tomu,“ zdůraznil Sobotka.
Babiš se diskusi nebrání
Babiš Novinkám řekl, že se diskusi o nižších daních pro potraviny nebrání. „Můžeme to nechat spočítat. Můj cíl je vrátit sníženou sazbu DPH na deset procent, jako byla. Dříve jsme měli DPH pět a 19, nyní máme 15 a 21. My chceme snížit daně, ale snížit je můžeme tehdy, pokud je vybereme.”
Seznam potravin se sníženou sazbou DPH 10 % ve Slovenské republice | Vysvětlivky |
---|---|
Hovězí maso | Čerstvé nebo chlazené, s kostí i vykostěné (kromě vnitřností), v celku i porcované |
Vepřové maso | |
Maso z ovcí včetně jehněčího a kozího masa | |
Králičí maso a droby domácích králíků | Čerstvé nebo chlazené, v celku i porcované |
Kuřecí, kachní, husí nebo krůtí maso a droby drůbeže, např. játra, srdce, krky | |
Sladkovodní ryby (i živé). Např. pstruh, kapr, sumec, candát, štika apod. | Čerstvé nebo chlazené, v celku nebo porcované |
Rybí filé ze sladkovodních ryb, např. ze pstruhů, kaprů, sumců, candátů, štik apod. | Filé představuje plátky rybího masa, pokud byla odstraněna hlava, vnitřnosti, ploutve a kosti |
Běžné nízkotučné, polotučné a plnotučné kravské a kozí mléko | Zahrnuje např. ochucené mléko a smetanu, jogurt a jogurtové nebo acidofilní mléko, kefír, podmáslí a pod. |
Klasické máslo získané výhradně z mléka | Zahrnuje rostlinné máslo a tukové pomazánky, jiné rostlinné tuky, sýry a tvaroh |
Čerstvý chléb - běžný konzumní i celozrnný, tmavý, slunečnicový apod. | Chléb, který váží více než 400 g. Pokud je porcovaný, může mít i nižší hmotnost |
Zdroj: Ministerstvo financí SR |