Hlavní obsah

Šňupnutí kokainu bude stát policistu z Ochranné služby místo

Pravomocný trest v podobě roční podmínky se zkušební dobou na 18 měsíců a v důsledku toho nucený odchod od Ochranné služby Policie ČR a potažmo z celého sboru. Tak skončil případ policisty Davida Zemana, který se v listopadu 2021 nachomýtl v Mostu k prodeji gramu kokainu pro svého známého. Obchod za 2000 korun nejenže zprostředkoval, ale pak si společně s kupcem samotný kokain i šňupli.

Foto: Celní správa České republiky

Ilustrační foto

Článek

Třicetiletý Zeman už letos v březnu u Obvodního soudu pro Prahu 5 svou chybu a zároveň vinu přiznal a doufal, že tamní soudkyně Petra Zaydlar Hodysová bude shovívavá a nepotrestá ho.

„Chtěl bych se za svůj čin omluvit a byl bych vám moc vděčný, kdybych mohl pokračovat v práci policisty, takže bych byl rád, kdybyste souhlasila s naším návrhem na zastavení trestního stíhání,“ žádal tehdy soudkyni.

„Nikomu jsem nic nenabízel, jen jsem prostě pomohl kamarádovi, který mě o to (kokain) prosil dlouhou dobu. Určitě je to pro mě velké ponaučení. Ty dva roky omezení života pro mě byly dostačující a v životě se už k něčemu takovému nepřiblížím,“ uvedl u soudu Zeman.

Kvůli kauze byl postaven už předloni mimo službu, a pobíral tedy jen poloviční plat. Podle svého obhájce je tak v tíživé finanční i rodinné situaci. Jenže neobměkčil ani Zaydlar Hodysovou a následně ani nadřízený Městský soud v Praze, kam se po uložení podmínky odvolal.

Odvolání zamítnuto

„Podmínky pro zastavení trestního stíhání, kterého se obžalovaný domáhal, neshledal soud splněnými. Odvolání obžalovaného Davida Zemana bylo proto 28. května jako nedůvodné zamítnuto,“ sdělila ve středu Novinkám zastupující mluvčí městského soudu Barbora Bílková.

Doplnila, že roční podmíněný trest s odkladem na 18 měsíců byl uložen na samé dolní hranici trestní sazby, která činila jeden rok až pět let vězení. A soud ho shledal jako „správný a přiměřený“.

„Odvolací soud uvedeným způsobem rozhodl s ohledem na závažnost trestné činnosti, již obžalovaný spáchal, zejména povahu držených návykových látek (kokain) a okolnost, že obžalovaný trestnou činnost spáchal jako příslušník policie,“ připomněla Bílková.

Jak už v březnu uvedla soudkyně Zaydlar Hodysová, protože nyní pravomocně odsouzený muž spáchal úmyslný trestný čin, nebude nadále moci vykonávat práci policisty.

„Ale jako policista ve službě, který by měl trestnou činnost potírat, a ne se na ní podílet, se nám v jeho případě jeví trest jako přiměřený,“ dodala tehdy soudkyně.

Prodával i steroidy

Zeman navíc neměl na krku jen zprostředkování prodeje kokainu. Kromě toho podle rozsudku prodal v září 2021 větší množství anabolik svému kolegovi z Ochranné služby Policie ČR Tomáši Somerauerovi a utržil za to 7770 korun.

Ani Somerauer se kvůli držení zakázaných steroidů nevyhnul obžalobě, ale na rozdíl od Zemana pak souhlasil se soudním trestním příkazem a výší trestu v podobě osmiměsíční podmínky s roční zkušební dobou, a jeho potrestání je tak již několik měsíců pravomocné.

Podmínku si vysloužil i hlavní aktér kauzy, dealer drog David Geier, od kterého Zeman kokain sehnal. Rovněž přiznal vinu a souhlasil i se všemi skutky popsanými v obžalobě. Šlo o více než dvě stě případů prodeje kokainu a dalších čtrnáct týkajících se držení a prodeje anabolik i pervitinu. Soud mu uložil trest 2,5 roku podmíněně odložený na dobu pěti let.

Policista sehnal kamarádovi kokain a šňupal s ním. U soudu skuhral, že nechce přijít o práci

Krimi

Výběr článků

Načítám