Hlavní obsah

Sněmovna v prvním kole podpořila růst schodku rozpočtu na 330 miliard

Poslanci ve středu v prvním čtení projednali navýšení deficitu státního rozpočtu o 50 miliard na 330 miliard korun. Jednání provázela několikahodinová rozprava, kterou do značné míry zaplnila kritika opozice hnutí ANO a SPD. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hájil návrh vlády zejména nárůstem výdajů v souvislosti s reakcí na energetickou krizi a dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Novela nyní zamíří k projednání jednotlivým výborům.

„Důvody předlužení jsou poměrně jasné a myslím, že pochopitelné: dopady pokračujícího válečného konfliktu na Ukrajině, růst životních nákladů obyvatelstva vyvolaný jak inflací, tak vysokými cenami energie, reakce na energetickou krizi,“ řekl k návrhu na plénu Stanjura.

Schodek státního rozpočtu v srpnu stoupl na 231 miliard

Ekonomika

Příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,7 bilionu korun, výdaje 2 biliony korun.

Celkové příjmy se navyšují o 65 miliard korun. Víc než 25 miliard korun má dodatečně přinést daň z přidané hodnoty, na dani z příjmů firem vybere stát navíc 9,2 miliardy a na dani z příjmů fyzických osob o 10,2 miliardy. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení se dodatečně zvyšují o devět miliard korun. Vláda ale v důvodové zprávě upozorňuje, že jakékoli prognózy jsou zatíženy enormní mírou nejistoty a rizik.

Výdaje rozpočtu se novelou navyšují o 115 miliard korun. Například na posílení energetické bezpečnost půjde 30,3 miliardy korun, na posílení sociálních výdajů včetně mimořádné valorizace důchodů je určeno celkem 29 miliard korun. Výdaje spojené s bojem proti covidu se navyšují o 4,4 miliardy korun, výdaje spojené s pomocí Ukrajině se navyšují o 21 miliard korun. Na výkupy pozemků pro pražský okruh přidává vláda 800 milionů korun.

Schillerová: Domácnosti i firmy žijí ve stínu kolapsu

Bývalá ministryně financí a nynější šéfka poslanců ANO Alena Schillerová kabinetu vytkla, že novela rozpočtu sice čerpá z navýšených příjmů, ale peníze vybrané navíc podle ní nepocítí ani firmy, ani občané.

Zpráva o zadlužení Česka vyvolala novou ostrou přestřelku vlády s ANO

Ekonomika

„České firmy, ale i domácnosti žijí ve stínu kolapsu, který se blíží s nadcházející zimou. To však bohužel netrápí vládní koalici, aspoň ne natolik, aby přicházela s rychlými řešeními,“ prohlásila u řečnického pultíku.

Zdůraznila, že v dobách krize, kdy lidem „teče do bot“, jim má stát pomoci a zároveň opět nastartovat ekonomiku investicemi, které nyní označila za „mimořádně podseknuté“.

Odkazovala přitom na to, že Fialova vláda nejprve schodek připravený kabinetem expremiéra Andreje Babiše (ANO) na začátku roku snižovala, aby splnila předvolební slib o úsporách státního rozpočtu, a nyní musí povinné výdaje o 16 miliard korun dorovnávat.

Okamura se omluvil europoslancům za lži o hlasování. Platí, co jsem říkal, tvrdí

Domácí

Okamura: Rozpočtový paskvil

Podobně kritický byl i předseda SPD Tomio Okamura, který obvinil vládu, že hodlá zadlužit stát po dobu svého čtyřletého mandátu celkem o víc než bilion korun. „Nesouhlasíme s touto strukturou státního rozpočtu. Jsou tam obrovské výdaje, které v tuto chvíli nejsou potřeba,“ řekl k vládním lavicím.

Zmínil například některé armádní výdaje, které lze podle něj řešit jinak. Šetřit by se mělo podle něj i na odvodech do EU či rozvojové pomoci. „Na pomoc českým občanům a firmám se vláda Petra Fialy úplně vykašlala,“ rozčiloval se současně.

Rozpočtovou novelu poté označil za paskvil, který nelze napravit. Ač neúspěšně, navrhoval proto vrátit návrh vládě k dopracování, což v praxi znamená jen formu jeho zamítnutí.

Výběr článků

Načítám