Hlavní obsah

Sněmovna se sešla poprvé po prázdninách. A hned hodlá jednat až do noci

Poslanci se po letních prázdninách vrátili do lavic a hned první den schůze hodlají jednat do půlnoci. Očekává se, že značnou část úterního jednání zaberou opoziční obstrukce týkající se návrhu na změnu pořadu schůze. Sněmovna by následně měla diskutovat o problémech v digitalizaci stavebního řízení, kde se očekává dlouhá debata.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Zdlouhavé začátky sněmovních schůzí, kdy opozice hodiny navrhuje nejrůznější body k projednání, jsou v tomto volebním období již tradicí. Nic na tom nezměnily ani letní prázdniny. Hned první den schůze se totiž očekávají hodinové obstrukce a na návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy si poslanci odhlasovali jednání až do noci. Schůze začala ve 14 hodin.

Předseda SPD Tomio Okamura už před začátkem jednání před novináři avizoval, že všech dvacet poslanců hnutí bude navrhovat body na změny pořadu schůze. Zákonodárci SPD by rádi mluvili například o „energetické chudobě“, cenách potravin či digitalizaci stavebního řízení.

Kvůli potížím s rozjezdem systému čelí ministr pro místní rozvoj a šéf vládních Pirátů Ivan Bartoš tvrdé kritice od opozice, ale také koaličních partnerů. Podle Okamury by měl rezignovat.

Bartošovi pomáhají řešit problémy se systémem stavebního řízení tři ministři

Domácí

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček označuje novou digitalizaci stavebního řízení za největší selhání v zavádění veřejného systému od revoluce.

Bartoš je dle svých slov připraven na aktuální schůzi poslancům poskytnout informace k digitalizaci stavebního řízení. Jak dlouho by debata mohla trvat, nechtěl odhadovat. Plánuje odpovídat na dotazy či reagovat na podle něj nepřesné informace. „Je důležité poskytnout relevantní a aktuální informace těm, kdo neměli možnost se s nimi seznámit,“ řekl před zahájením schůze. Data prý ale ukazují pozitivní trendy.

Kdy se k diskusi nad stavebním řízením poslanci dostanou, je vzhledem k bloku s návrhy na změnu programu schůze zatím nejasné. Hnutí STAN očekává, že debata ale bude dlouhá.

„Ten problém tam je. Od začátku prázdnin se nepovedlo systém nastartovat způsobem, aby byl plně funkční a plnil přesně to, co se od něj očekává,“ řekl před začátkem schůze poslanec STAN Viktor Vojtko, který očekává dlouhou diskusi ohledně potíží s digitalizací stavebního řízení. Hnutí STAN podle něj zajímá, jaké budou ze strany ministr Bartoše další kroky k tomu, aby systém fungoval co nejdříve. To zajímá i koaliční TOP 09.

Jako vzdávat se mercedesu a dostat trabant, zlobí se úřady. Stavební portál pořád není funkční

Domácí

Výběr článků

Načítám