Hlavní obsah
Online

Nečekaný ústupek. ANO prosadilo vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

Aktualizováno

Opoziční hnutí ANO po měsících prosadilo vznik sněmovní vyšetřovací komise k tragické prosincové střelbě na Filozofické fakultě UK. ANO si od ní slibuje odpovědi na stále trvající nejasnosti ohledně postupu policie. Sněmovna návrh přijala jednomyslně. Komise bude mít deset členů.

Živě: Jednání sněmovny 26.6.2024Video: psp.cz

Článek

„Žádám o zřízení vyšetřovací komise, který by měla dát na všechny nejasnosti odpovědi, ale zároveň by na základě jejích závěrů měla definovat procesy zlepšení komunikace operačního řízení,“ požádala na úvod středeční mimořádné schůze poslankyně a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová.

Návrh ANO, které o zřízení komise usiluje měsíce, podpořili kromě opozičních poslanců také nečekaně zástupci koalice. Dosavadní snahy opozice v bezpečnostním výboru přitom byly neúspěšné.

Z celkem 141 přítomných poslanců pro vznik komise hlasovalo 132 zákonodárců, proti nebyl nikdo, zdrželo se devět.

„Jsem přesvědčena, že vyšetřovací komise najde odpovědi na bílá místa, která doposud nebyl schopen ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vysvětlit. Dlužíme to veřejnosti a především pozůstalým, kteří odpovědi hledají,“ řekla na tiskové konferenci po schválení vzniku komise šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Komise, která by měla fungovat půl roku, bude desetičlenná. Po dvou členech v ní budou mít ODS, STAN a ANO. TOP 09, SPD, Piráti a lidovci budou mít jednoho svého zástupce v komisi. O personálním složení komise by se mělo rozhodnout pravděpodobně na červencové schůzi.

Vyšetřovací komise bude mít dle schváleného usnesení za úkol zmapovat události od rána osudného dne, tedy 21. prosince 2023, až do ukončení zásahu složek. Komise by měla zásah vyhodnotit a předestřít možnosti zlepšení komunikace a policejního takticko-operačního řízení a zformulovat náměty na legislativní změny pro rychlejší a účelnější nasazování policejní a zpravodajské techniky s cílem rychlejšího odhalení možného pachatele.

Koalice podpořila vznik vyšetřovací komise

Schůze končí.

Středeční mimořádná schůze se zřejmě zapíše k nejkratším v tomto volebním období. Trvala pouze 30 minut, po kterých poslanci jednomyslně odhlasovali vznik vyšetřovací komise, jak požadovalo ANO. Z celkem 141 přihlášených hlasovalo 132 zákonodárců pro, proti nebyl nikdo.

Komise bude mít deset členů.

Válková k Rakušanovi: Omluvte se obětem, že je stát nedokázal ochránit

Ačkoliv někteří koaliční poslanci, ministr vnitra Vít Rakušan či zástupci policie hájí postup policie a domnívají se, že zodpovězeno bylo mnoho, tak poslankyni ANO Heleně Válkové to nestačí, dle ní stále zůstávají pochybnosti, proto je třeba zřídit komisi. Žádá také od Rakušana omluvu pozůstalým.

„Omluva tu dle mého názoru chybí, takže pane ministře, udělal byste nám velkou radost, kdybyste se jménem České republiky omluvil pozůstalým po obětech za to, že jsme je nedovedli dostatečně ochránit, byť to byla první událost tohoto typu,“ míní Válková.

STAN podpoří vznik komise

Postup policie v případu tragické střelby hájí na plénu poslanec koaličního hnutí STAN Petr Letocha, který hovoří o výsledcích interního policejního šetření či šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), z nichž vyplynuly nedostatky v komunikaci či analytice.

„Je těžké zpětně hodnotit situaci, vzniká spousta ozázek, co by kdyby. Podle toho, co jsem viděl a s čím jsem se seznámil, jsme přesvědčen, že policie neudělala žádnou větší chybu,“ uvedl Letocha, který sám za sebe prý dostal v průběhu měsíců odpovědi na všechny své otázky.

Je asi ale vědom významu a potřeby pozůstalých a veřejnosti dostat potřebné odpovědi, proto hnutí STAN podpoří vznik vyšetřovací komise.

Koten volá po hlavě Rakušana

Poslanec SPD a člen bezpečnostního výboru Radek Koten vyzval k rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„V celé této tragické události zůstává řada pochybností o správností řízení průběhu policejního zásahu, jeho vyšetřování a pravdivosti a úplnosti informací, které byly poskytovány veřejnosti a zejména pozůstalým masakru,“ míní Koten s tím, že by Rakušan, který dle něj nese vinu, rezignovat na svou funkci.

„Ministr Rakušan se snaží odvádět pozornost od pochybností ohledně postupu resortu vnitra,“ dodal.

„Z úcty k obětem je třeba znát úplnou pravdu a je třeba přijmou taková opatření, aby se těmto událostem do budoucna maximálně předcházelo a nejlépe, aby se jim předcházelo,“ uzavřel svůj proslov na plénu Koten.

Vildumetzová chce odpovědi

Jako první si slovo vzala poslankyně ANO a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová, která vyjmenovává a upozorňuje na nejasnosti v postupu policie před začátkem střelby dne 21. prosince 2023.

„Žádám o zřízení vyšetřovací komise, který by měla dát na všechny nejasnosti odpovědi, ale zároveň by na základě jejích závěr měla definovat procesy zlepšení komunikace operačního řízení,“ vyzvala poslance na úvod.

Schůze začala

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny svolaná na 15 hodinu z popudu hnutí ANO, které usiluje o zřízení vyšetřovací komise k prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, začala.

Načítám

Související články

Výběr článků

Načítám