Hlavní obsah

Sněmovna jedná o důchodech bez obstrukcí. I kvůli Ficovi

Jednání Sněmovny o důchodové reformě běží jako po drátkách. Může za to jakási džentlmenská dohoda, kterou navzdory rozdílným názorům, jež panují mezi vládou a hnutím ANO, uzavřeli představitelé stran. Chtěli jsme uklidnit situaci, a to i kvůli tomu, co se stalo na Slovensku, vysvětlují politici. První čtení normy by tak mělo skončit už ve čtvrtek.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Jednání Poslanecké sněmovny ohledně důchodové reformy

Článek

„Myslím si, že je to natolik důležitá věc, že si všichni uvědomili, že má smysl o tom diskutovat racionálně,“ vysvětluje relativní klid zbraní ve Sněmovně místopředseda hnutí ANO a Sněmovny Karel Havlíček.

Vliv na to měla prý i pachuť ze schůzky vlády s opozičním hnutí ANO na Hradě, jejíž výsledek si každá ze stran vysvětlovala po svém. Zatímco Hrad informoval o tom, že ANO s vládou se shodnou na nutném zvyšování důchodového věku, ANO to striktně odmítlo.

Prohráli jsme úplně všichni. My jsme tam byli jako blbci, prezident nedocílil toho, čeho chtěl, a Marian Jurečka rovněž ne
Karel Havlíček (ANO)

„Prohráli jsme úplně všichni. My jsme tam byli jako blbci, prezident nedocílil toho, čeho chtěl, a Marian Jurečka rovněž ne. Nikdo jsme nechtěli už dopustit nějakou blamáž,“ poznamenal Havlíček.

Svoje argumenty proto poslanci ANO u řečnícího pultíku zopakují, hlasování však blokovat nebudou. S vládou se domluvili, že i řečníci s přednostním právem budou hovořit nejdéle hodinu.

Do diskuze se ve středu v podvečer hlásily asi tři desítky zákonodárců. Počítá se s tím, že k hlasování o posunutí normy do druhého čtení by mohlo dojít ve čtvrtek okolo 18. hodiny.

„Řekli jsme si, že se budeme bavit k věci, a já si myslím, že je to dobré. Není tu žádná obstrukce. Je to o faktech, číslech. Mně se to líbí,“ poznamenal Havlíček.

Fiala: Bez důchodové reformy narazíme do zdi

PoliTalk

„Sám jsem ten typ člověka, který tu za poslední dva roky neměl delší projev než 40 minut a držel se faktů. Podle mě by se to mělo držet v podobné linii. Myslím, že je i dobře, že se dodržuje maximálně hodina u těch řečníků s přednostním právem,“ dodal.

Lídryně ANO do evropských voleb Klára Dostálová soudí, že na vzniku dohody a zklidnění emocí ve Sněmovně měl vliv i atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. „Možná jsme chtěli dát signál do společnosti,“ řekla Novinkám.

Mantinely dal Ústavní soud

Dohodě podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy pomohl i Ústavní soud, který opozici nastavil mantinely, když její návrh na zrušení zákona snižující valorizaci penzí v lednu shodil s pokáráním, že i obstrukce mají mít hranice.

„Máte právo mluvit k věci, ale nemáte právo na obstrukce. Teď obě strany vědí, že se do toho musí vejít, a hledají způsob, jak v tom být důstojně,“ poznamenal Benda. „Pokusili jsme se domluvit na tom, že to bude opravdu schůze o důchodech,“ dodal.

Máte právo mluvit k věci, ale nemáte právo na obstrukce. Teď obě strany vědí, že se do toho musí vejít, a hledají způsob, jak v tom být důstojně
Marek Benda (ODS)

Vliv však měla i vyhrocená situace ve společnosti, kdy si tábory voličů vládních a opozičních stran vzájemně nadávají. „Určitě jsme všichni pocítili, jestli fakt stojí za to to hnát ještě dál,“ poznamenal.

Lehce unést se v řečnění nechal jen předseda ANO Andrej Babiš, který svůj projev nekrátil a vládě vyčetl nejen reformu, ale i výdaje a to, že opozici neposlouchá. Ten už v úterý u mikrofonu upozornil, že se necítí být vázán žádnou dohodou.

„Nemáme žádné odpovědi na nic,“ zkritizoval. „My jsme byli jediní, kdo měl starost o důchodce. Peníze jsme vždycky sehnali. My jsme vám v roce 2021 předali takřka vyrovnaný důchodový účet,“ prohlásil.

Premiérovi Petru Fialovi (ODS) vmetl, že nedodržel sliby, že nebude zvyšovat věk pro odchod do důchodu a snižovat valorizaci penzí.

„Tato země zkolabuje pod vaším vedením,“ varoval Babiš ve svém asi hodinovém projevu. Na jeho konci vyzval voliče, aby z evropských voleb udělali referendum o Fialově vládě.

Jste mimo realitu, pustil se do vlády Babiš. Poslanci řeší důchody

Domácí

Výběr článků

Načítám