Hlavní obsah

Snad nikdo nebude volit dvakrát, stát se to může, tvrdí komisařky v zatopeném Palhanci. Magistrát to vylučuje

Aktualizováno

Ostrý vítr, prach z nákladních aut a žádný prostor pro úpravu volebních lístků. Takové podmínky panovaly v pátek na provizorním volebním místě v Opavě-Palhanci, kde lidé mohou v omezeném čase hlasovat, aby nemuseli do volební místnosti v nedalekých Vávrovicích. Podle členů komise se může stát, že někdo bude hlasovat i dvakrát, magistrát to odmítá.

Volby na ulici ve zničeném PalhanciVideo: Aleš Honus, Novinky

Článek

Osada Palhanec je stejně jako sousední Karlovec či Držkovice součástí městské části Opava-Vávrovice. Právě Palhanec patřil k nejpostiženějším částem města, povodeň zde vytopila téměř všechny domy. Lidé už dva týdny uklízejí, a proto se magistrát rozhodl usnadnit jim účast ve volbách a poslal tam členy komise s mobilní urnou, aby nemuseli jezdit až do Vávrovic jako obvykle.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Volby na provizorním místě před hasičárnou v Palhanci.

Lidé mohli na provizorním místě před palhaneckou hasičárnou hlasovat v pátek od 15 do 18 hodin a budou moci ještě v sobotu od 9 do 12 hodin. U mobilní urny seděly dvě členky s kompletním seznamem voličů, kterých je ve všech částech Vávrovic více než tisíc, takže odvolit zde mohl kdokoliv z tohoto volebního okrsku.

„Spoléháme na soudnost lidí“

Na dotaz, jak je zajištěno, aby volič nehlasoval v krátké době na obou místech, řekla jedna z členek komise: „To je dobrá otázka. Nijak. Prostě spoléháme, že se to nestane, protože lidé jsou snad soudní. Ale stát se to teoreticky může. Nemáme přehled, kdo hlasoval tady a kdo hlasoval v centrální volební místnosti ve Vávrovicích. To zjistíme, až porovnáme seznamy voličů se zaškrtnutými jmény.“

V sobotu nakonec na provizorním volebním místě v Palhanci odvolilo během tří hodin 38 lidí. Protože zde nebyl prostor pro úpravu hlasovacích lístků, členky komise je posílali za roh budovy hasičárny. „Dvakrát naštěstí nikdo nevolil, kontrolovali jsme to,“ řekla Novinkám předsedkyně okrskové komise Marie Laifertová.

Že v tomto malém okrsku nedošlo k žádnému duplicitnímu hlasování, ujistil také mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. Podle něj byli členové komise předem jasně poučeni, aby si u každého voliče, který přijde k mobilní urně, ověřili, zda už ve svém okrsku nehlasoval. „Ve všech okrscích, kde byla možnost volit u mobilní přenosné urny, jsme opakovaně provedli kontrolu a vylučujeme, že by někdo hlasoval dvakrát. Nastavili jsme další opatření, aby se nic takového nedělo,“ řekl.

Volby v Palhanci, ale ani v dalších částech Vávrovic většinu lidí vůbec nezajímají. Překvapivé však je, že účast ve druhém kole senátních voleb zde možná bude vyšší než v prvním kole před týdnem. „Už teď přišlo 15 procent voličů, to je více než před týdnem. Asi už lidé mají uklizeno,“ dodala předsedkyně.

Svou roli hraje určitě i skutečnost, že ve druhém kole senátních voleb kandiduje primátor Opavy Tomáš Navrátil za hnutí ANO, kterému zvolení za senátora uniklo v prvním kole jen o několik desetin procenta. Jeho rivalem ve druhém kole je dosavadní senátor a starosta obce Bolatice Herbert Pavera (Spolu).

Městská část Palhanec během povodní neblaze proslula tím, že zde řada lidí opakovaně odmítala výzvy hasičů k evakuaci. Když pak ve zdejších ulicích voda vystoupila do výšky až dvou metrů, volali zoufalí lidé o pomoc a hasiči je museli evakuovat za pomoci vrtulníků ze střech a ze stromů. Takto zachránili hned několik palhaneckých rodin. Podle místních šlo o lidi, kteří už zažili v minulosti několik povodní včetně té největší v roce 1997 a byli přesvědčeni, že ta letošní rozhodně nebude větší. Bohužel se mýlili.

Lidé na předměstí Opavy odmítli evakuaci, teď volají o pomoc ze stromů a ze střech

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám