Hlavní obsah

Směnný provoz nebrání svěření dítěte do střídavé péče, připomněl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který se domáhal svěření dcery do střídavé péče. Obecné soudy musí podle něj zohledňovat i směnnou práci rodičů, což se v případě muže, který je policistou, nestalo.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

V roce 2020 svěřil soud dceru do péče matce s tím, že otci určil časový rámec styku s dcerou. V roce 2021 muž požádal o stanovení střídavé péče, neboť oba rodiče bydleli ve stejném domě.

Muž coby příslušník policie připojil k žádosti i rozpis pracovních směn do konce roku, aby bylo patrné, v jakých termínech by bylo možné péči o dceru realizovat. Soudy následně dospěly k názoru, že není nutné styk s dítětem měnit.

ÚS: Nástup do školy není na překážku střídavé péči

Krimi

Podle ÚS však obecné soudy chybovaly, neboť své verdikty nezdůvodnily. Komplikovanost harmonogramu s ohledem na pracovní vytíženost některého z rodičů nemůže být podle ÚS překážkou střídavé péče.

„Tím není řečeno, že se má veškerá úprava poměrů nezletilé podřídit potřebám a zájmům stěžovatele na úkor potřeb a zájmů ostatních zúčastněných (dítěte i matky). Při troše invence se ovšem lze nepochybně dobrat kompromisního řešení na středu osy otec – dítě – matka (jak by se ostatně mělo dít automaticky),” konstatoval ÚS.

Případ se vrací ke Krajskému soudu v Brně. Pokud ten setrvá na svém názoru o nevhodnosti střídavé péče, „ nevidí Ústavní soud překážku pro to, aby úprava rozsahu styku stěžovatele s nezletilou byla přizpůsobena jeho možnostem s ohledem na specifika jeho zaměstnání”.

Související témata:

Výběr článků

Načítám