Hlavní obsah

Šlo tomu zabránit, myslíme si to všichni, řekl bratr oběti střelby na fakultě

Nepatří mezi pozůstalé, kteří opakovaně veřejně kritizovali postup policie před loňskou střelbou na Filozofické fakultě UK v Praze. Po zveřejnění podrobností k případu v minulém týdnu se ale bratr jedné ze zastřelených studentek přece jen rozhodl pro Novinky promluvit, protože i podle něj nemuselo k tragédii z 21. prosince se čtrnácti oběťmi a pětadvaceti zraněnými dojít.

Foto: Novinky

Zásah policie na Filozofické fakultě UK v Praze

Článek

„Myslíme si, že tomu šlo zabránit, a je nás těch pozůstalých a poškozených víc, vlastně skoro všichni,“ řekl Novinkám Petr, který spolu s rodinou dodnes těžce nese podle nich zbytečnou ztrátu mladší sestry. Redakce zná celé jeho pravé jméno, ale požádal kvůli rodině o anonymitu.

I po seznámení se s nedávným usnesením pražské policie o odložení případu míní, že se mohla při pátrání po budoucím střelci Davidu K. zachovat lépe, především při hledání pachatele v sídle FF v budově na Palachově náměstí.

Nikdo není schopen říct něco ve smyslu: podcenili jsme to, měli jsme to tam vyklidit. Jenže to by pak bylo třaskavé

Mohli vyklidit budovu

„Jediné, co mohli účinně udělat, je, že by přišel povel budovu ihned vyklidit, když tam ty policejní hlídky šly,“ myslí si mladý muž. Zarazilo ho, že se policisté přesunuli do budovy fakulty v Celetné ulici, kterou navíc stihli takřka celou evakuovat, když přitom měli informace, že většinu hodin měl vrah jako student FF právě v jejím sídle na Palachově náměstí.

„Nebyl důvod vrátné nevěřit.“ Policie se vyjádřila ke kamerám na fakultě, které zachytily vraha

Domácí

Podle něj mělo alespoň několik policistů zůstat v hlavní budově. „Mohli se tam motat,“ má jasno Petr, který je sám absolventem Univerzity Karlovy.

Z usnesení policistů vyplynulo, že dvě tříčlenné policejní hlídky dorazily do sídla fakulty už půldruhé hodiny před střelbou, aby tam pátraly po hledaném studentovi. Ten přitom krátce před policisty do téže budovy rovněž vstoupil, aby se pak ukryl ve čtvrtém patře, kde se chystal na svůj šílený útok.

Policie nyní čelí kritice, že hlídky na místě nevyužily funkčních kamerových systémů a záznamů, aby se podívaly, zda už David K. náhodou do objektu nepřišel dřív. Prohlédly jen přízemí a částečně první patro a z místa odjely, protože získaly informaci, že by hledaný student mohl být v budově v Celetné, kde měl mít výuku.

„Je to šílené a nechci se v tom moc babrat, protože pak dospějete k tomu, že té střelbě šlo třeba zabránit. Je to těžké přiznat,“ komentoval Petr nynější spor o to, zda policejní hlídky mohly zkontrolovat na kamerových záznamech přítomnost pozdějšího střelce.

Spor o kamerový záznam příchodu střelce. Policie a fakulta jsou v rozporu

Domácí

Nepřiznali podcenění

Vadí mu, jak se vedení policie k celé věci postavilo a že nepřiznalo podle něj určité podcenění situace ještě před střelbou.

„Nikdo není schopen říct něco ve smyslu: podcenili jsme to, měli jsme to tam vyklidit. Jenže to by pak bylo třaskavé. Určitě bych od nich čekal větší sebekritiku a omluvu,“ podotkl Petr s tím, že mu chybí i větší aktivita vedoucích policejních funkcionářů vůči pozůstalým a poškozeným.

V usnesení o odložení případu podle něj chybí informace o tom, jak a na základě čeho se policie před zákrokem rozhodovala, jaké kroky bude při pátrání po studentovi činit, jaké poznatky už měla, například o předchozí vraždě jeho otce téhož dne v domě v Hostouni na Kladensku.

„Přístup policie po útoku mě zklamal. Z mého pohledu to silně nezvládli, hlavně komunikaci. A co vím, tak ostatní rodiny to měly stejné. Mě vždy rozčílí, když se v médiích vychvalují, jak to perfektně zvládli,“ poznamenal Petr.

Přesto nemíní policisty jako někteří jiní „kamenovat“, především ty, kteří se dostali na místo po začátku střelby.

„Musím na druhou stranu říct, že zasáhli fakt rychle, že tam byli rychle a že díky tomu zůstalo na místě v uvozovkách jen čtrnáct mrtvých. To ale nahrává verzi, že něco věděli, protože jinak by tam v okolí nebylo tolik lidí a nebyli by na fakultě tahle brzy… Přijde mi, že mlží,“ podotkl mladý muž.

Všichni jste fatálně selhali. Rezignujte, vyzvala matka oběti Rakušana a policejního prezidenta

Domácí

Osmnáct hodin čekání

Velké rozčarování zažila jeho rodina poté, co střelba na fakultě po smrti pachatele utichla a všichni řešili, kdo se stal jeho oběťmi.

„Nejvíc mi vadí, že nás nechali 18 hodin, než nám to (smrt sestry) potvrdili. Samozřejmě jsme už něco tušili, ale měli jsme pořád naději, protože sestra byla na seznamech dovezených do nemocnic,“ přiblížil první hodiny hrůzy a nejistot po tragédii Petr.

Rodina prý byla v kontaktu s krizovou linkou, která o jejím pátrání po Petrově sestře věděla. „A stejně nás nechali jet do Prahy do nemocnic sestru hledat, nebyli schopní nám jasně odpovědět. V nemocnicích to nebyl příjemný zážitek, nikdo se s námi nebavil a volali ochranku. Kde byli interventi,“ ptal se rozčileně Petr.

Rakušan nejdřív vychvaloval zásah policie na fakultě, teď od ní dává ruce pryč

Krimi

Když prý hned na začátku potřebovali pomoc interventů, byla podle něj „absolutně zoufalá, vlastně žádná“.

„Moji zkušenost s nimi považuji za hroznou, neudělali pro nás vůbec nic. Asi jim teď trochu křivdím, měli to všichni těžké, ale 12 hodin poslouchat, že musíme čekat, to mi přijde opravdu málo,“ doplnil pozůstalý muž.

Nejen ten policejní, ale také přístup politiků byl pro něj zklamáním. Zmínil přitom ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Nejdříve tiskové konference, ale pak žádná snaha o kontakt. To naopak fakulta se k tomu postavila suprově, jsme spolu doteď v kontaktu, a když cokoli potřebujeme, není problém,“ dodal Petr.

Marvanová: Že policie k zásahu na fakultě nebude říkat pravdu, to jsem nečekala

Domácí

Výběr článků

Načítám