Hlavní obsah

Šlachta se musí omluvit Grygárkovi a zaplatit 200 tisíc

Aktualizováno

Bývalý šéf policejního útvaru ÚOOZ a nynější předseda politického hnutí Přísaha Robert Šlachta se má v osobním dopise omluvit někdejšímu náměstkovi vrchního státního zástupce v Praze Liboru Grygárkovi za svá tvrzení o něm zveřejněná v knize Třicet let pod přísahou. Zároveň by mu měl uhradit odškodné 200 tisíc korun. Nepravomocně o tom ve středu rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5.

Robert Šlachta po vyhlášení rozsudkuVideo: Radim Vaculík, Novinky

Článek

Grygárek (61) podal na Šlachtu (52) žalobu na ochranu osobnosti kvůli tvrzením v knize, kterou bývalý vysoce postavený policista sepsal v roce 2020 s novinářem Josefem Klímou.

V nich Šlachta mimo jiné uvedl, že Grygárek jako tehdejší náměstek pražského vrchního žalobce vynášel informace z trestních řízení, nechal si prý platit od některých lidí za poskytování těchto informací či udržoval úzké kontakty s kontroverzními lobbisty a podnikateli.

„V rámci odposlechů, ale i z dalších provedených úkonů jsme najednou začali zjišťovat, že pan Grygárek plní v podstatě roli hlídacího psa pro spoustu vlivných osob v této zemi, mezi něž patřila celá řada lobbistů, politiků z ODS a manažerů. Zjednodušeně řečeno si pan Grygárek ty spisy vyžádal, udělal podrobnou analýzu a podal zprávu těm, kterých se to týkalo,“ uvedl například v knize Šlachta.

„O tom, že se z jeho (Grygárkovy) strany určitě nejednalo pouze o zájmovou činnost, svědčil mimo jiné i fakt, že disponuje drahým bytem v pražské galerii Myšák, což ho následně opět spojilo s některými lobbisty,“ napsal také bývalý policista.

Šlachta naštval soudkyni. Zmařil soudní jednání s Grygárkem

Krimi

Podle Šlachty šlo pouze o vyprávění vzpomínek a toho, co zažil. Grygárek a soudkyně však míní, že šlo o skutkové, nikoli hodnoticí výroky, které byly vůči nynějšímu advokátovi dehonestační a nepravdivé, jenže vzhledem k postavení Šlachty jako bývalého vyšetřovatele a ředitele ÚOOZ jim lidé mohli věřit.

„Nebyl proveden jediný důkaz, který by přisvědčoval pravdivosti, byť jediné z vět uvedených v knize… O tom, že jde o dehonestační výroky, není pochyb. Měly negativní dopad a následek na žalobce (Grygárka),“ podotkl u soudu Grygárkův právník Petr Toman.

Foto: Radim Vaculík, Novinky

Libor Grygárek po rozsudku soudu

Grygárkově žalobě však soudkyně vyhověla jen z poloviny. Bývalý státní zástupce totiž požadoval i omluvu zveřejněnou v ČTK, kterou však soudkyně zamítla, stejně tak původně vyšší částku odškodného v podobě 500 tisíc korun.

Šlachta ihned po rozsudku avizoval, že se proti němu odvolá. „Jestli tomu dobře rozumím, tak soud vlastně řekl, že nemám právo na vzpomínky, že mám mlčet, že bych neměl psát o tom, co jsem prožíval,“ nesouhlasil s rozsudkem Šlachta.

Míní, že on a jeho tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dokázali, co je Grygárek za člověka.

„Jméno Libor Grygárek je spojené s justicí a je spojené s devastací justice. Jsem o tom přesvědčen,“ doplnil Šlachta.

Nebude se omlouvat „čertovi“

„Určitě se odvolávat budeme, protože si nedovedu představit, že se mám omlouvat čertovi, který chce být anděl,“ poznamenal šéf hnutí Přísaha s tím, že by stejné věty použil znovu a že je hrdý, že knihu napsal.

Dodal, že věří, že odvolací Městský soud v Praze středeční rozsudek zruší, ale pokud ne, bude to respektovat.

Připomněl, že pražský městský soud, který v minulosti řešil obžalobu na Grygárka kvůli možnému zneužití pravomoci v souvislosti s kauzou švýcarských kont lobbisty Romana Janouška, byl ve svých výrocích vůči tomuto někdejšímu státnímu zástupci mnohem ostřejší než Šlachta. Mimo jiné prý uvedl, že jeho chování a kontakty s lobbisty a kontroverzními podnikateli Romanem Janouškem či Ivo Rittigem byly zcela nepřípustné.

Soud však Grygárka tehdy i přes kritiku vůči němu obžaloby zprostil a ten pak od státu za nezákonné trestní stíhání získal a vysoudil přes tři miliony korun.

Grygárek: Soud potvrdil Šlachtovy lži

Středeční rozsudek podle Grygárka říká, že Šlachta ve veškerých svých výrocích o něm lhal.

„Je třeba si uvědomit, že tu knihu pan Šlachta vydal v souvislosti se svou politickou kariérou. Takže zkrátka a dobře na počátku jeho politické kariéry je lež a podvod,“ řekl novinářům Grygárek.

Je prý škoda, že rozsudek padl až po evropských volbách, ve kterých se podle Grygárka podařilo Šlachtovi „některé voliče obalamutit“.

Nynější advokát rovněž zváží případné odvolání, nikoli však kvůli nižší částce odškodného.

„Ta částka nebyla to klíčové, čeho jsme se v tomto řízení chtěli dobrat. Chtěli jsme, aby veřejnost viděla, že pan Šlachta lže jenom proto, aby mohl mít politickou kariéru,“ uzavřel Grygárek.

Chce být senátorem

Šlachta vedl nyní již zrušený ÚOOZ mezi lety 2008 až 2016, poté byl ještě tři roky náměstkem šéfa celníků (2016 až 2019), než odešel úplně do civilu.

V roce 2021 založil politické hnutí Přísaha, jehož je předsedou. V právě skončených volbách do Evropského parlamentu uspěla jeho koalice Přísahy se stranou Motoristé sobě, když v Česku skončila třetí a získala v Bruselu dva mandáty. Letos na podzim za něj hodlá kandidovat na senátorské křeslo v rodném okrese Břeclav, i za podpory Motoristů.

Nakopnutí Motoristé s Přísahou jdou spolu i do dalších voleb

Eurovolby

Výběr článků

Načítám