Hlavní obsah

Šlachta: Do sněmovních voleb půjdeme pravděpodobně s Motoristy. Z krajských voleb jsem zklamaný

Nově zvolený senátor Robert Šlachta v rozhovoru pro Novinky naznačil, že do sněmovních voleb zřejmě půjde jím vedené hnutí Přísaha v dvoučlenné koalici se stranou Motoristé sobě. Zároveň přiznal zklamání ze zářijových krajských voleb.

Foto: Radim Vaculík, Novinky

Senátor Robert Šlachta

Článek

Za rok jsou sněmovní volby. Kdo bude lídrem Přísahy, když vy jste se stal senátorem?

Přísahu povedu do parlamentních voleb jako její předseda, ale to, jestli budu na kandidátce, anebo nebudu a povedu hnutí ze senátního křesla, to budeme do konce roku i po dohodě s Motoristy vědět.

Půjdete do voleb spolu s Motoristy?

Řekli jsme si s jejich předsedou Petrem Macinkou, že se potkáme a budeme se teď bavit o tom, abychom to posunuli buď dál, anebo se rozešli. Do konce roku tedy vidím, že ohlásíme buď to první, nebo to druhé.

Turek chce obrodit pravici. Motoristé se sbližují s ANO, Zahradilem i Čunkem

Domácí

Co je pravděpodobnější?

S Macinkou komunikujeme dobře, i lidsky si myslím, že jsme si sedli. Také lidi to bavilo, například heslo „fízl dízl“. A vzhledem k tomu, že nám Motoristé dávali podporu v krajských volbách a Petr Macinka mě i s jejich novým europoslancem Filipem Turkem osobně podpořili také v senátních, je podle mě velká pravděpodobnost, že půjdeme do voleb společně.

Je ale strašně důležité, s jakým programem kdo půjde do sněmovních voleb, jaké budou naše priority. Petr jde se svou stranou hodně doprava, u nás je to spíš středové. Takže uvidíme, spolupráci ale nevylučuji.

Pokud byste šli do voleb ve dvoučlenné koalici, už byste museli získat osm procent hlasů. To není málo.

Těch osm procent je samozřejmě hodně a parlamentní volby budou opravdu o každém procentu. Ale jednání budou i o tom, jestli půjde o koalici anebo o projekt typu Stačilo!, kde se do jednoho uskupení s jedním názvem spojilo více stran a hnutí. Zatím bych se ale přikláněl ke koalici.

Foto: Novinky

Petr Macinka a Robert Šlachta ve volebním štábu při červnových evropských volbách

Když se nakonec rozhodnete být na kandidátce do voleb a tam uspějete, jak byste řešil dilema, že byste se stal poslancem a zároveň jste nyní senátor?

To jste o tři kroky vepředu. Pokud by to ale bylo na stole, řešil bych to až v daný okamžik. Není ale možná kumulace těch dvou funkcí.

Přednost by asi logicky dostala Sněmovna, která má větší sílu, ne? Jenže pak byste musel rezignovat na funkci senátora a ve vašem obvodu by byly vypsány nové senátorské volby, což by stálo stát další peníze.

To určitě. Já o tom ale teď ani neuvažuji. Je to spíš o tom, vést to hnutí, a další věci jsou předčasné.

S jakými prioritami chcete jít do sněmovních voleb? Budou antivládní?

To ne. Pro mě je důležitá jedna věc: sehnat státu jakýmkoli způsobem prostředky. U této vlády to trochu zapadlo a chceme to vrátit zpět, a tím je boj proti šedé ekonomice a vůbec proti korupci. Určitě nejsilnějším tématem bude vyvádění peněz z České republiky, ať to budou dividendy, daně, nebo velké matky - firmy, které vyvádějí peníze ven z malých firem v ČR.

Sám jsem z krajských voleb zklamaný

Jak hodnotíte nedávné volby, nejprve tedy krajské, do kterých šla Přísaha právě s podporou Motoristů?

Musím říct, že já sám jsem z krajských voleb zklamaný. Není to vůbec žádná sláva. Na úterní výkonné radě to budeme vyhodnocovat, protože v Brně, kde jsme v čele s Petrem Vokřálem očekávali výsledek, jsme se přiblížili čtyřem procentům a nedostali se dál.

Byly to naše první krajské volby a musíme si říct, co za tím výsledkem stálo. Byly povodně, přestala se dělat kampaň, byli víc vidět hejtmani nebo jestli to bylo v tom, že nám chyběly výrazné osobnosti na krajské úrovni.

V senátních volbách jste naopak uspěl.

Ano, v jednom z nejtěžších obvodů Břeclav, protože tam bylo devět kandidátů na jedno místo. Porazili jsme jak Spolu, tak ve druhém kole i ANO, a to i přesto, že jeho předseda Andrej Babiš přijel do Pohořelic a do Břeclavi a vyjádřil osobně podporu mému protikandidátovi za ANO Miloslavu Janulíkovi. Navíc jej podpořila i ODS.

Bral jste to tak, že jdou všichni proti vám?

Jasně. Tam to bylo naprosto jasné, protože i SPD a další podpořili kandidáta hnutí ANO. Byli to vlastně všichni, ale na druhou stranu je vidět, že se je dá porazit. Musím za to moc poděkovat voličům, protože výsledek byl naprosto úžasný.

Co plánujete v Senátu, kde jste jediným zákonodárcem za hnutí Přísaha, a nemáte tedy takovou sílu jako stranické kluby?

Je to o jednání o klubech a jestli do nějakého vstoupit, či nikoli. Zatím to ale nechci otevírat, protože je to hodně žhavé a řeší se to teď každý den. Budu ale vědět velice brzo, jak to dopadne. Když však nejste v klubu a nemáte tu sílu, tak jako senátor jste bez té podpory namydlený.

Chci ale ten senátorský post pojmout možná trochu jinak. Začal jsem objíždět starosty v mém obvodě, v neděli odešel dopis všem tamním 70 starostům, kde jsem jim sdělil své priority a spojení na sebe.

Možná to ostatní senátoři nedělali, ale chci jednoznačně víc přiblížit informace a komunikaci k lidem, například ohledně dostavby dálnice do Vídně, na kterou se čeká 28 let. Jak zatím teď jednám, tak to nevypadá, že by se v nejbližší době něco pohnulo.

Dále také směřuju k dobrovolným hasičům, což je pro mě další priorita. Určitě bych se chtěl věnovat i vinařům a prosazování jejich zájmů.

Jaký senátorský klub se rýsuje?

Nechal by to zatím otevřené. Můžu říct, že určitě ne ODS a TOP 09.

Ještě k dostavbě dálnice. Jedna věc je nějaké přání ji dokončit a druhá pravomoci a kompetence to učinit, což senátor přece nemá, ne?

To určitě ne, ale potkal jsem se s aktivisty a s lidmi, kteří jednotlivé kroky pro dostavbu napadají řadu let žalobami a už teď avizují, že v tom budou pokračovat. Vidím tam tedy ambici spíš v tom, dostat je k jednacímu stolu a zkusit vzájemnou komunikaci s ŘSD.

Rakušan hájí růst platů politiků, odmítá ho ale i část koalice

Domácí

Skokově se mají nově zvyšovat platy ústavních činitelů. Co na to říkáte?

Ano, o deset procent. Můžu k tomu říct jediné: plivanec do tváře občanů. V dnešní době, kdy zvyšujeme daně, bereme důchodcům a občanům, tak je to pro mě plivanec do tváře občanů, kdyby měli poslanci skokově dostat až 14 tisíc navíc a k tomu se jim zvedají i náhrady. Takže pokud se to dostane k hlasování u nás, já určitě budu hlasovat proti.

Co říkáte na dění ve vládě, kde skončili Piráti?

Je to ostuda Pirátů. Už před třemi lety jsem se divil, že do vlády vůbec šli. A když se po třech letech podíváme, co z nich zbylo… Na začátku to byla taková dravá kočička, která si myslela, jak bude chytat myšičky, a teď je to normálně lenivá kočka domácí s velkým pupkem, která neudělá vůbec nic. Jejich DNA - digitalizace a boj s korupcí - jsou s touto vládou úplně na nule.

Vyzývám Piráty, jestli něco mají a seděli tři roky ve vládě a mluví teď o tom, že nějací Fialovi kmotři nebo někdo měl ovládat zakázky, tak ať to řeknou a podají trestní oznámení. To jediné je může zachránit. Pokud ne, tak je to líná tlustá kočka, která se povaluje na kavalci a tři roky jí bylo dobře.

Šlachta, který shodil Nečasovu vládu, bude senátorem

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám