Hlavní obsah

Skupina Moravia Steel uvažuje o převzetí rourovny ostravské hutě Liberty

Ostrava

Skupina Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka vážně uvažuje o provozování části hutě Liberty Ostrava. Konkrétně má zájem o rourovnu. Pokud by k tomu došlo, práci by si zachovalo zhruba 800 lidí.

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava čekají ve frontě na podání žádostí o vyplacení náhradní mzdy od státu

Článek

„Skupina Moravia Steel se seriózně zabývá možností provozování některých provozů druhovýroby Liberty Ostrava. Konkrétně jde o provoz rourovny. S jejím chodem má firma dlouholeté zkušenosti ve Válcovně trub v Ostravě Vítkovicích. Pro rozjetí výroby má potřebný materiál,“ sdělila mluvčí skupiny Moravia Steel Petra Macková Jurásková.

Na rourovně Liberty Ostrava aktuálně pracuje 750 až 800 zaměstnanců. Tak to alespoň odhadl odborový předák na rourovně Petr Zegzulka. I on už se o zájmu Moravia Steel dozvěděl. „Pro nás je priorita, aby lidé měli práci. Ty trubky umíme dělat, naše rourovna byla postavená jako první a je dobře, že si toho někdo cení a chce to provozovat,“ řekl.

O hutě Liberty nemá žádný investor zájem, podporu nechystá ani stát

Ekonomika

Přiznal, že na druhou stranu mu je ale líto, že Moravia Steel nechce převzít huť jako celek, i s prvovýrobou. „Je problematické dělat z dováženého materiálu. Bylo by škoda, kdyby skončila výroba oceli,“ poukázal s tím, že si myslí, že by pro zájemce bylo výhodnější si prvovýrobu udržet.

Huť Liberty Ostrava je od června v úpadku a většina jejích provozů stojí od loňského prosince a stejně tak je i většina z necelých 5 tisíc zaměstnanců od té doby doma. Dluhy podniku jsou v řádech miliard korun, huť nemá ani na vyplácení mezd, které za ni platí zaměstnancům stát.

Stát zaplatí 1,3 miliardy lidem z krachující Liberty

Ekonomika

Ve čtvrtek jednali odboráři o osudu hutě se zástupci vlády. Po jednání ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že nikdo nechce momentálně převzít hlavní části provozu huti, kabinet podle něj eviduje jen jednu nabídku na provoz druhovýroby.

Podle předsedy OS KOVO Romana Ďurča by se při obnovení alespoň druhovýroby vrátily do práce asi 2 tisíce zaměstnanců.

Stanjura nastínil, že situaci výrazně zkomplikovala předchozí soudní moratoria, během nichž se problémy podniku prohloubily, což následně oslabilo i zájem případného investora. Stát podle ministra financí bude chtít v insolvenčním řízení omezit práva majitele huti. Tím je od roku 2019 skupina Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance indicko-britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Pád ostravské hutě by se mohl dotknout až 40 tisíc lidí, míní expert

Ekonomika

Výběr článků

Načítám