Hlavní obsah

Středočeští STAN a Spolu domlouvají rozdělení funkcí, hejtmanka má zůstat

Aktualizováno

Lídr koalice Spolu ve Středočeském kraji Jan Skopeček v pondělí uvedl, že preferencí je vytvoření koalice s hnutím STAN. Starostové minulý týden předložili Spolu vylepšenou nabídku ke spolupráci. Post hejtmana by zůstal pro STAN, zatímco Spolu by získalo většinu křesel v radě. STAN skončilo ve volbách na druhém místě za vítězným hnutím ANO, Spolu bylo až třetí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Povolební jednání zástupců STAN a Spolu po krajských volbách ve středních Čechách. Na snímku v popředí dosavadní hejtmanka Petra Pecková.

Článek

„Za koalici Spolu je STAN partnerem preferovaným,“ oznámil Skopeček po jednání.

„Naznačujeme preferenci, ke které chceme směřovat, ale není to automatický bianco šek,“ uvedl Skopeček . Zatím podle něj nepanuje úplná shoda na personálním složení. „Programová debata nás teprve čeká,“ dodal k průběhu vyjednávání.

„Musíme se domluvit na rozdělení a náplni gescí. Předpokládám, že se shodneme, když jsme společně kraj čtyři roky řídili. Za nás preferujeme, aby dosavadní radní pokračovali ve svých pozicích a plynule navázali na svou práci,“ doplnila stávající hejtmanka Petra Pecková (STAN).

V Libereckém kraji nejspíš uzavřou koalici Starostové a Spolu, ANO půjde do opozice

Domácí

„Programovou shodu my prostě máme,“ míní Pecková.

Podle Skopečka nejsou strany v časovém presu a jsou připraveny dále jednat.

Pecková se netajila tím, že i s ohledem na praktické fungování kraje by uvítala, kdyby finální dohoda vznikla již ve čtvrtek. „Byla bych opravdu velmi ráda, abychom se domluvili,“ uvedla.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Lídr koalice Spolu Jan Skopeček (ODS)

ANO, které ve Středočeském kraji zvítězilo, lákalo Spolu ke spolupráci s tím, že by Skopečkovi přenechalo post hejtmana. Hnutí STAN skončilo druhé a Spolu až třetí, a využívá tak především svoji pozici pomyslného jazýčku na vahách.

ANO ve volbách získalo 25 mandátů, STAN má 20 míst, Spolu 13 mandátů. Do zastupitelstva se probojovali i komunisté s uskupením Stačilo! se třemi mandáty a koalice SPD a Trikolora se čtyřmi mandáty.

Koalice Spolu a STAN by měla v radě nejtěsnější většinu jednoho hlasu.

Bitva o střední Čechy: Skopeček na roztrhání mezi Starosty a ANO

Domácí

Výběr článků

Načítám