Hlavní obsah

Skopeček: Piráti se mi neomluvili. Richterová by měla z vedení Sněmovny odejít

Piráti se mi za obvinění, že jsem se účastnil konspirační schůzky s premiérem Petrem Fialou (ODS), dosud neomluvili, řekl v Partii CNN Prima News místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Odchod Pirátů z vlády ho nemrzí. Zvážit by podle něj měli i setrvání Olgy Richterové na pozici místopředsedkyně Sněmovny. Početně jim podle Skopečka místo nepřísluší.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Mimořádná schůze dolní komory Parlamentu. Na snímku Jan Skopeček a Olga Richterova.

Článek

„Pro mě Piráti nikdy nebyli blízký subjekt, nepovažoval jsem je za koherentní součást středopravé koalice. Mně to nevadí, že odešli. Měl jsem s nimi máloco ideově společného,“ uvedl Skopeček.

Způsob, jakým Piráti odešli, ho však prý překvapil. Zkritizoval zejména tiskovou konferenci, kterou svolali po návrhu premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat Ivana Bartoše (Piráti) z funkce ministra pro místní rozvoj. Tam Piráti obvinili vybrané politiky z ODS, mezi nimi i Skopečka, že tlačili na premiéra, aby Bartoše odvolal. Prohlásili, že Fiala podlehl kmotrům.

„Dodneška se mně žádný Pirát neomluvil. Já jsem se snažil s paní místopředsedkyní telefonicky spojit, jestli to považuje za lidsky standardní způsob, že na sebe budeme na tiskových konferencích plivat a říkat lži, které se nezakládají na pravdě,“ popsal Skopeček.

Stanjura: Piráti se urazili, z vlády odejít nemuseli

Domácí

Teď se domnívá, že to, aby měli Piráti se čtyřmi poslanci funkci ve vedení Sněmovny, není adekvátní. „Podle mě funkce Pirátům z hlediska jejich síly a počtu mandátů neodpovídá. Ale já nebudu ten, kdo bude navrhovat odvolání paní Richterové,“ poznamenal Skopeček.

Foto: Petr Horník, Novinky

Olga Richterova (Piráti) a Karel Havlíček (ANO)

Místopředseda ANO Karel Havlíček poznamenal, že pětikoalice mu připomínala seriál Čtyři z tanku a pes. „Psa utratili,“ poznamenal v narážce na odchod Pirátů z vlády.

To, jestli má Richterová zůstat ve vedení Sněmovny, by podle Havlíčka měli rozhodnout zástupci stávající vládní čtyřkoalice.

„Lepší opozice“: Piráti začínají hádky s vládou

Domácí

Richterová zatím neuvedla, že by měla v plánu na pozici ve vedení Sněmovny rezignovat. Nepřímo ji k tomu přitom vybídla i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Po tiskové konferenci Pirátů a po všem, co na ní zaznělo ohledně dosavadní spolupráce, bych se dost divila, kdyby sama v této pozici chtěla setrvat,“ řekla Novinkám.

Anketa

Měli by mít Piráti zastoupení ve vedení Sněmovny?
Ano
10,2 %
Ne
89,8 %
Celkem hlasovalo 1340 čtenářů.

Horní komora má šest místopředsedů. Pozice jsou lépe placeny než posty obyčejných poslanců. Plat místopředsedy Sněmovny je 187 654 korun, k tomu mají přes 51 tisíc korun víceúčelovou náhradu. Základní plat řadového poslance činí 102 357 korun, náhrady pak desítky tisíc podle vzdálenosti bydliště od Sněmovny.

Wagenknecht potvrdil kandidaturu na šéfa Pirátů

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám