Hlavní obsah

Školy po rozsáhlém požáru svých budov v Českém Těšíně řeší, kam se žáky

Kam se stovkami školáků? Tuto otázku nyní řeší ředitelé dvou českotěšínských škol, které v polovině týdne zachvátil ničivý požár. Hasiči i v neděli čtvrtým dnem pokračovali v likvidaci jeho následků, a to v rozebírání střešní konstrukce a vyhledávání dalších možných skrytých ohnisek. Oheň zničil základní školu Kontešinec a obchodní akademii v Českém Těšíně.

Požár střechy školy v Českém Těšíně pohledem z dronuVideo: HZS Moravskoslezského kraje

Článek

„Požár byl pro školu opravdu devastující. Přišli jsme v podstatě o vše, co se nám podařilo v minulých letech vybudovat. Vzhledem k tomu, že je v tuto chvíli naprosto jasné, že v následujícím školním roce nebude možné využívat pro výuku hlavní budovu v Masarykových sadech, dohodli jsme se se zřizovatelem na přemístění provozu většiny tříd do budovy na ulici Pražská 3/14,“ přiblížil na sociálních sítích ředitel základní školy Kontešinec Marcel Žebrok. „Děláme vše proto, aby výuka začala 2. září. Formu distanční výuky jsme hned na začátku zavrhli,“ doplnil ředitel.

Foto: ZŠ Kontešinec

Žáci základní školy v Českém Těšíně

Budova, do které by se školáci měli přestěhovat, je podle něj v současné době ve stavu, kdy vyžaduje stavební úpravy. „Jsem proto nesmírně rád, že práce již započaly. Budovu je však nutné vybavit veškerým školním vybavením. Počínaje žákovskými židlemi, lavicemi, tabulemi, vybavením šaten, nemluvě o didaktických pomůckách a výpočetní technice. Co nám nezničil oheň, zničila voda,“ doplnil ředitel.

Prvních a druhých ročníků se podle něj změna netýká. „Ty budou mít výuku v samostatné budově školní družiny v Masarykových sadech, tak jako doposud. O následujícím vývoji budeme děti a rodiče pravidelně informovat na webových stránkách školy, instagramu školy a facebookových stránkách města,“ dodal Žebrok.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hasiči likvidují požár střechy Základní a mateřské školy Český Těšín Kontešinec. 1. srpna 2024, Český Těšín

Ředitelka obchodní akademie Ivana Nováková uvedla, že bližší informace k začátku školního roku by pro studenty a rodiče měla mít k dispozici zhruba v polovině srpna.

Oheň se ze střechy obchodní akademie v Českém Těšíně rozšířil na další školu

Krimi

V místě rozsáhlého požáru dvojice škol v ulici Sokola-Tůmy byly i o víkendu dva jeřáby a také dron s termovizí pro vyhledávání skrytých ohnisek. Podle mluvčí hasičů Kamily Langerové záchranáři stále nacházejí ohniska požáru, která hasí. Škoda ani příčina požáru dosud nebyly stanoveny.

Zasahovalo pětadvacet hasičských jednotek

Požár zachvátil budovy škol ve středu po sedmé hodině večerní. Nejprve začala podle ČTK hořet střecha obchodní akademie. Hasiči kvůli tomu vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. V noci na čtvrtek se sice podařilo snížit stupeň požárního poplachu na druhý, ale oheň se přes složitou střešní konstrukci rozšířil i na základní školu. Ve čtvrtek odpoledne se podařilo požár lokalizovat. Postupně se snižoval počet hasičů i stupeň požárního poplachu a hasiči nyní pracují na rozebírání střešní konstrukce.

Několik hodin po nahlášení požáru zasahovalo na místě neštěstí až pětadvacet jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Celkové škody půjdou podle ředitelů škol do desítek milionů korun. Mohou přesáhnout až stomilionovou částku.

Záběry z dronu ukazují ohnivou zkázu v Českém Těšíně

Krimi

Výběr článků

Načítám