Hlavní obsah

Školníky a uklízečky si už za rok mají platit obce

Provozní zaměstnance škol, od uklízeček přes školníky, účetní, hospodářky až po správce IT, mají od příštího školního roku financovat zřizovatelé, což jsou v případě základních škol zejména obce. Rozpočet školství pro příští rok už s jejich financováním od září nepočítá. Změnit by se kvůli tomu mělo rozpočtové určení daní, ale na to je třeba změna zákona. Jenže diskuze o novele teprve začíná.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Postup vlády kritizuje Národní rozpočtová rada. „Není vyřešen odpovídající objem prostředků v kapitole ministerstva školství na platy nepedagogických pracovníků. Pokud by mělo od nového školního roku dojít k tomu, že výdaje na platy těchto pracovníků budou nově hradit zřizovatelé, a nikoli centrální vláda, a k tomu účelu se upraví rozpočtové určení daní, pak nejde o rozpočtování na základě platné legislativy,“ konstatovala.

Podrobný rozpis rozpočtu na školství zatím není k dispozici. Ministerstvo školství ale potvrdilo, že se zmíněnou reformou financování počítá. „Od 1. 9. 2025 by přešla povinnost financovat nepedagogické pracovníky na zřizovatele, což povede k naplnění jednoho z cílů Strategie 2030+, který směřuje k větší efektivitě při zajišťování podpůrných pozic ve školách,“ napsala Novinkám mluvčí resortu Tereza Fojtová.

Podle ní by se zřizovatelům mělo zvýšit rozpočtové určení daní kvůli financování nepedagogických pracovníků škol o deset miliard korun. Není zatím jasné, zda by se to mělo také týkat krajských úřadů, které zřizují střední školy.

Odbory ještě zabojují o tarify učitelů a o peníze pro vysoké školy

Věda a školy

Šéfka Sdružení místních samospráv a poslankyně STAN Eliška Olšáková uvedla, že dosud byla k dané problematice svolána jejím stranickým kolegou ministrem školství Mikulášem Bekem jedna informační schůzka.

„Opravdu se jedná o tom, že by to měly financovat obce. Jsme součástí pracovního týmu, který aktuálně zřídil pan ministr Bek. Schůzka byla zatím jen první, informační, čekáme na nějaké parametry, abychom věděli, jak to má vypadat a jaký to bude mít dopad na obce,“ řekl Novinkám.

Novinka i pro zasvěcené

Připustila, že na poslední čtyři měsíce roku 2025 by měly mít obce v určení daní vyčleněno dohromady 10 miliard navíc na zajištění provozních zaměstnanců škol. Na celý rok 2026 by to pak mělo být 33 miliard.

Překvapen byl poslanec a dosavadní náměstek pro školství Jihočeského kraje Pavel Klíma (TOP 09). „Ještě jsem o tom neslyšel. Pokud to tak je, tak by to měl někdo v říjnu 2024 říct ředitelům škol a zřizovatelům,“ řekl Právu a Novinkám.

Podrobnosti neznala ani další členka sněmovního školského výboru Renáta Zajíčková. „Teď vám nejsem schopna říct detaily. Vyžádali jsme si proto na víkend svolání koaličního jednání,“ sdělila Právu a Novinkám.

Potíže s financováním nepedagogických pracovníků se táhnou od minulého roku, kdy předběžný návrh ministerstva financí vůbec s proplácením jejich mezd nepočítal a resortu školství šmahem škrtl na 30 miliard. O jejich financování a efektivitě jejich využívání se licitovalo ještě letos v lednu. Na většinu z nich se sice nakonec peníze našly, ale na zhruba 7500 pozic ne.

Nyní vládou schválený rozpočet má zajistit navýšení jejich mezd o pět procent. Celkem se navýší rozpočet školství z letošních 273 na 291 miliard.

Kuchařky, školníci i školní psychologové si polepší jen o pět procent, řekl Bek

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám