Hlavní obsah

Školní jídelny promění nabídku

Méně masa, ale větší porce, méně mléka a střídmě solit. Stravování ve školních jídelnách čeká od příštího roku několik změn, kterými chce stát zlepšit zdravotní stav dětí a ukázat, že i ze zdravých surovin se dá vařit chutně. Nadváhou trpí v Česku čtvrtina náctiletých a přibývá mezi nimi i diabetiků, což lékaři přisuzují i špatnému životními stylu.

Foto: Novinky

Chutné a zdravé stravování v MŠ Parléřova. Na fotce vedoucí kuchařka Ilona Tylichová

Článek

„Děti jedí očima, takže pokud třeba dýni rozmixujete do pomazánky, která je krásně oranžová, děti se ji pak nebojí sníst,“ vysvětlila nutriční terapeutka Eva Kalendová, která pomáhala v Mateřské škole Parléřova v Praze 6 s vymýšlením receptů podle nových pravidel.

Ve školce tak například dětem připravují chutnou dýňovou pomazánku s chia semínky.

Chytře se snaží k dětem dostat i neoblíbené luštěniny, které schovají do karbanátků nebo sekané. Podobné „triky“ se podle ní osvědčily a dětem chutná. Zlomit jejich neochotu k ovoci a zelenině se školka snaží i přes kurzy vaření, které pro ně a jejich rodinné příslušníky uspořádala.

Problémy s nadváhou má v ČR asi čtvrtina dětí. Rodiče si jejich zdravotní rizika nepřipouštějí

Dítě a rodina

„Co si děti uvaří, to také rády sní,“ pochvaluje si vedoucí kroužku a hlavní kuchařka Ilona Tylichová.

Novými pravidly by se od příštího školního roku měly řídit všechny jídelny. Nedávná kontrola ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) odhalila, že se na mnoha místech jídla přesolují a servírují dětem moc cukru, což je i vinou zastaralé vyhlášky, jejíž změna se připravuje.

„Zjistili jsme nedostatečnou energetickou hodnotu, málo prospěšných tuků, nadbytek soli, dále problém spojený s podáváním slazených nápojů,“ uvedla hlavní hygienička a šéfka ústavu Barbora Macková.

Některé školy třeba započítávaly mezi ovoce i ovocné čaje nebo džusy, jedna sklenička přitom odpovídá asi sedmi bonbónům. Častým zdrojem soli bývají i polévky ze sáčku. Při správném dávkování obsahují tolik soli, že u dětí činí 60 procent doporučené denní dávky.

Právě špatná strava je podle dětských lékařů a obezitologů jednou z příčin toho, že raketově přibývá dětí s nadváhou. Ještě koncem 90. let ji měla desetina náctiletých, teď už je to čtvrtina mladistvých ve věku 13 až 17 let, upozornil před časem SZÚ.

Dnešní děti žijí ve stresu, i kvůli špatné životosprávě a přetěžování u nich přibývá srdečních onemocnění

Dítě a rodina

Posun do 21. století

I když je důležité především zapojení rodičů, od kterých děti návyky přebírají, přístup změní i školní jídelny, kde se denně stravuje asi 1,5 milionu dětí. Chtějí jít příkladem.

„Snížení příjmu slazených nápojů je alfa a omega zdravé výživy nejenom u školních dětí, ale i předškolních,“ zhodnotil pro Novinky dětský obezitolog Jan Boženský.

Také maso a mléko by se měly objevovat méně častěji. Místo gulášové polévky by jídelny mohly udělat například vyváženější variantu s bramborami a zeleninou. Jiný bude i výpočet gramáže pokrmů. Nyní váží jídelny maso i s kostmi v syrovém stavu, čemuž pak přizpůsobují velikost adekvátní porce pro děti. Kvůli tomu je teď porce pro děti menší. Tím, že se nově kosti zohledňovat nebudou, porce se zvětší.

„U spotřeby soli jsme v Česku na více než dvojnásobku doporučených hodnot,“ dodal Boženský, podle kterého je důležité i zapojení rodiny. Samotná změna ve školách nemusí stačit.

Změna by pro školy neměla být podle Mackové problém, řada z nich už nutričně vyváženější jídla vaří. Moderní způsob výživy bude zohledňovat i potřeby celiaků. Jídelny také získají větší volnost při skládání jídelníčků.

Oběd z polotovarů. I taková může být ve školách budoucnost stravování, zní z kuchyně v Olomouci

Domácí

Výběr článků

Načítám