Hlavní obsah

Školáci z vyhořelé školy v Českém Těšíně se učí v muzeu i na faře

Český Těšín

V muzeu, kulturním středisku, Slezské diakonii nebo na faře se budou zhruba měsíc učit žáci ZŠ Kontešinec z Českého Těšína. A poté zamíří do náhradních prostor, kde budou minimálně další dva roky. Na vině je ničivý červencový požár, který jejich školu zdevastoval. Ani to ale škole nezabránilo, aby zahájila školní rok v řádném termínu.

Zahájení školního roku v  ZŠ Kontešinec v Českém Těšíně, která vyhořelaVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Tento rok začínáme za velmi neobvyklých okolností. Před měsícem nás postihla tragická událost, škola vyhořela. Tato ztráta nás velmi zasáhla, protože naše škola není jen budovou, ale místem, kde se už celá století tvořily vzpomínky, vznikala přátelství, kde jsme se učili, rostli a dospívali,“ řekl při zahájení ředitel ZŠ Kontešinec Marcel Žebrok.

Zatímco v předcházejících letech se celá škola scházela v první školní den v prostorách mateřské školy, která pod ni spadá, letos se více než 300 žáků i kantoři sešli v Kulturním a společenském středisku Střelnice. Tam byli speciálně přivítáni prvňáčci, kteří od starších spolužáků dostali kornout se školními potřebami a sladkostmi a také odznak. Pak se všechny děti v doprovodu učitelů rozešly do náhradních školních prostor po celém městě.

Práce na vyhořelé ZŠ Kontešinec pokračujíVideo: Pavel Karban, Novinky

„První a druhá třída jsou v budově školní družiny, jak tomu bylo doposud. Další třídy budou v náhradních třídách. Třetí a pátý ročník se budou učit tady v budově Kulturního střediska Střelnice, čtvrté ročníky v prostorách polské základní školy,“ popsal ředitel s tím, že složitější bylo naplánovat výuku pro třídy druhého stupně.

Školy po rozsáhlém požáru svých budov v Českém Těšíně řeší, kam se žáky

Domácí

„Protože děti nemají jen jednoho učitele, ale učitelé se střídají. Proto jsme se rozhodli zařadit kompletní projektovou výuku. Děti mají nachystány v jednotlivých předmětech velké projekty, na kterých budou v září pracovat, a rotovat budou děti, nikoli učitelé. To znamená, že se dostanou postupně na všechny jednotlivé provizorní prostory,“ nastínil Žebrok.

Sejdou se na Pražské

I když obnova požárem zničené školy potrvá odhadem dva roky, už v říjnu by se měli školáci i pedagogové ze ZŠ Kontešinec setkat opět na jednom místě. Jde o budovy bývalé školy v Pražské ulici. Ještě dříve ale musí být opravena, tak aby mohla opět sloužit jako škola.

„Pevně doufám, že tomu tak skutečně bude. Co se týče stavebních prací, ty jsou prakticky ukončené. Budova je připravená a v současné chvíli čekáme pouze na rekolaudaci. Doufám, že se všechno stihne a nic nebude bránit tomu, abychom tam už v desátém měsíci mohli učit,“ potvrdil ředitel požárem poničené školy.

Poukázal, že budova v Pražské ulici nemá dostatečnou kapacitu, a tak tam nebudou některé odborné učebny. „Doufám, že se nám podaří vytvořit mobilní odborné učebny, abychom mohli vyučovat kvalitně odborné předměty v jakékoliv kmenové třídě. K tomu nám chybí momentálně nějaké prostředky, ale pevně věřím, že to všechno zvládneme,“ ujistil Žebrok.

Foto: Pavel Karban

Páťáci ZŠ Kontešinec v Českém Těšíně, kterou na konci července ničivě poškodil požár, se budou minimálně celý měsíc učit v hudebním salonku Kulturního a společenského střediska Střelnice.

Toho, že se do své školy jen tak brzy nevrátí, žáci litují.

„Je nám to líto, bylo by lepší, kdybychom se učili na naší škole. Je to horší, když jsme někde jinde,“ přiznal Josef ze 7. B, který se bude učit v ZUŠ, která je kousek od vyhořelé školy.

Oheň se ze střechy obchodní akademie v Českém Těšíně rozšířil na další školu

Krimi

Prozradil, že v době ničivého požáru byl na táboře. „Vedoucí nám jeden den řekl, že v Těšíně hoří škola, a ukázal fotku. A byla to ta naše,“ popsal, jak se o neštěstí dozvěděl.

Jak velkou škodu napáchaly nejprve plameny a následně voda použitá hasiči k hašení, ještě není známo. Podle starosty Karla Kuly (Nestraníci 2022) půjde do desítek milionů korun. Dodal, že nejdůležitější ze všeho je nyní udělat novou střechu, aby do školy nezatékalo.

V náhradních prostorách i středoškoláci

Požár na konci července vypukl v Obchodní akademii v ulici Sokola Tůmy. I ta je samozřejmě poškozena, a proto i jejích 353 studentů stráví nějaký čas v náhradních prostorách.

„Budeme využívat náhradní prostory ve třech budovách, které jsou v bezprostřední blízkosti naší školy na Frýdecké ulici. Studenti budou minimálně přecházet mezi budovami, rozvrhy jsou udělané tak, aby mohli zůstat co nejvíce na svých místech,“ uvedla ředitelka Obchodní akademie Ivana Nováková s tím, že věří, že se do jejich budovy vrátí co nejdříve.

„Hovoří se o roku, maximálně dvou,“ doplnila.

Ve škole se ukrývají poklady, řekl Pavel prvňákům v Kladně a dal jim šerpu

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám