Hlavní obsah

Skokanka z eurovoleb Jermanová je při chuti, zkusit to chce i do kraje

Po volebním úspěchu v eurovolbách se rozhodla bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová za ANO kandidovat i v letošních krajských volbách. Říká, že chce předat nováčkům své zkušenosti a přinést hlasy navíc.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Jaroslava Pokorná Jermanová ve volebním štábu hnutí ANO

Článek

Někdejší hejtmanka Středočeského kraje, poslankyně za hnutí ANO a nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová znovu zabojuje v krajských volbách, i když to původně neměla v plánu. Rozhodnutí ovlivnil její úspěch v eurovolbách, který ona sama považuje za nečekaný. Informaci potvrdila Novinkám a Právu.

„Čekali jsme, jak dopadnou eurovolby, a kdybych neuspěla, chtěla jsem se pokusit o kraj,“ líčila své plány. „Nečekala jsem, že přeskáču a že to bude takový úspěch. A to ani ve snu,“ dodala s tím, že právě volební úspěch ji přesvědčil, že by mohla být kolegům na kandidátce co platná a přinést další hlasy.

Na hejtmanku nekandiduje, kolegům chce prý nabídnout know-how, které v krajské politice nasbírala. „Kandidátka je sestavena ze samých nováčků, jsou to starostové a místostarostové, kteří nemají s hejtmanstvím zas takové zkušenosti,“ dodala Jermanová, která vedla Středočeský kraj v letech 2016 až 2020.

Skokankou voleb je Pokorná Jermanová z ANO. Mach ostrouhal, Ferjenčík dotahoval marně

Eurovolby

Lídrem kandidátky je málo známý poslanec hnutí ANO Tomáš Helebrant.

Někdejší hlavní tvář ANO Jermanová zažívá v posledních týdnech politický comeback. Do europarlamentu kandidovala na šestém místě, tedy na hranici zvolitelnosti. Voliči ji ovšem díky preferenčním hlasům přesunuli hned za lídryni kandidátky Kláru Dostálovou. Získala téměř 50 tisíc hlasů a během volebního večera byla viditelně dojatá.

Politický pád z čela hejtmanství

Před čtyřmi lety během krajských voleb přitom bojovala o své politické přežití. Jako hejtmanka čelila kritice, že svůj služební vůz dala do užívání manželovi; tehdejší opozice ji tepala i za nestandardní zadávání zakázek na opravy silnic.

Politické body jí nepřidalo ani podání trestního oznámení na záchranářku, která veřejně upozornila na nedostatek roušek v době covidové pandemie. Toto její rozhodnutí ostatně označil v té době za „nonsens“ i předseda hnutí Andrej Babiš.

ANO pak v krajských volbách v roce 2020 skončilo až třetí za Starosty a ODS a zamířilo do opozice.

Babiš o sporu Jermanové se záchranářkou: Trestní oznámení není na místě

Domácí

Výběr článků

Načítám