Hlavní obsah

Škody po povodních v Moravskoslezském kraji budou až v desítkách miliard

Kvůli ničivým povodním muselo být v Moravskoslezském kraji evakuováno 15 tisíc lidí. Z tohoto počtu hasiči zachránili 950 osob, další se evakuovali sami. Dva lidé se při evakuaci zranili, z toho jeden hasič. V úterý ještě proběhne evakuace dvou stovek imobilních klientů z ostravských domovů Slunovrat a Iris. Škody budou v desítkách miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod 16. září 2024 po povodni ve městě Krnov, které zalila voda řeky Opavy.

Článek

Na brífinku Moravskoslezského kraje o tom média informoval hejtman Josef Bělica (ANO). Ten už v pondělí požádal vládu, aby nasadila armádu ve vodou poničené Opavě. O armádu požádalo i město Bohumín na Karvinsku, které zůstává odříznuto od okolí a nemá elektřinu ani pitnou vodu a potraviny.

V úterý dorazí do kraje vláda, s níž chce hejtman dále situaci řešit. „Přivítáme vládu slušně, jsme region slušných lidí. Doufáme, že vláda pochopí, že dosah škod je u nás enormní. Ty škody odhaduji v desítkách miliard, vždyť Krnov byl pod vodou z 80 procent, budou obrovské škody na majetku,“ konstatoval hejtman.

Průtoky řek v kraji klesají

„Máme dobré zprávy ohledně průtoků řek, došlo k jejich výraznému poklesu. Situaci se podařilo stabilizovat i v ostravském Přívoze díky zacelení protipovodňové hráze na soutoku řek Odra a Opava,“ sdělil hejtman s tím, že voda v hrázi nyní odtéká už jen dvoumetrovou průrvou. „Dnes odpoledne už by tudy voda neměla do města pronikat vůbec,“ upřesnil hejtman.

Voda z rozbouřené Moravy zaplavila domy v Chomoutově

Domácí
Foto: Radim Vaculík, Novinky

Ostrava-Přívoz pod vodou

Dodal, že Povodí Odry upouští vodu ze všech nádrží kromě přehrady Šance, a to kvůli špatné situaci v Bohumíně, kde voda kulminuje v kraji nejdéle. „Nicméně nakonec jsme Starý Bohumín neevakuovali, protože voda začala klesat. Ale kdyby se tam situace změnila, tak k evakuaci dojde,“ vysvětlil Bělica s tím, že dálnice D1 je stále směrem z Polska uzavřená.

Teplárna začne čerpat vodu

V úterý navíc budou statikem zkontrolovány i uzavřené mosty v Opavě a hasiči se pokusí ucpat trhliny v hrázi v opavském Palhanci.

Voda ustupuje i z odstavené teplárny v ostravských Třebovicích. Obyvatelé Ostravy jsou stále bez teplé vody a tepla. Podle hejtmana se v teplárně začne s odčerpáváním vody. Kraj chce teplárnu zprovoznit do konce týdne.

Špatná situace panuje na Krnovsku a v Bohumíně na Karvinsku. Zde budou zřízena centra asistenční služby. Ta budou obsahovat mobilní toalety, sprchy, ale i agregát a nabíječky na mobily. Pracuje se i na zprovoznění elektřiny na Krnovsku a v Bohumíně. Se zásobováním těchto oblastí pomůže i vrtulník. Hasiči se po odtoku vody soustředí na laguny, které zůstanou.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Matka s dětmi z Přívozu: Museli jsme do člunu přes střechu

Domácí

Výběr článků

Načítám