Hlavní obsah

Škody budou mnohem větší než v roce 1997, hlásí Opava. Půjde o miliardy

Výrazně větší rozsah škod než při povodních v roce 1997 hlásí Opava, která patří k nejpostiženějším. Zaplaveny jsou zcela určitě stovky domů, možná dokonce až tisíc a více budov. Přesný rozsah zatím není znám, do řady míst se stále není možné dostat, informovali v pondělí v poledne členové krizového štábu města.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Mezi panelovými domy v Kateřinkách teče voda.

Článek

Na Opavsku byly v roce 1997 škody vyčísleny na 1,8 miliardy korun v tehdejších nesrovnatelně nižších cenách. Zatopeno bylo v okrese asi 2000 domů, z toho značná část připadala právě na Opavu včetně všech jejích městských částí.

Letos je přitom rozsah ještě větší. „Všichni se i s pamětníky shodujeme, že rozsah katastrofální povodně z roku 1997 byl letos překonán,“ řekl šéf opavských hasičů Kamil Pastuszek.

Kolik bylo tentokrát zaplavených domů a jaká je škoda, si nikdo netroufá odhadnout. „Ten průtok vody byl tak obrovský, že jsme se do některých částí města vůbec nedostali, na některá místa se museli hasiči dopravovat helikoptérami. Budou to ale zcela určitě stovky domů a obrovské pozemky. Vávrovice a Držkovice jsou zcela zatopeny, Malé Hoštice jsou zatopeny ze dvou třetin, zaplaveno je velké sídliště Kateřinky. Takže ty škody jsou skutečně obrovské. Rozsah je větší než v roce 1997,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Přehrada Nové Heřminovy by zachránila Krnov i Opavu. Výstavbu zabrzdili aktivisté

Domácí

Náměstek primátora Michal Kokošek (ANO) dodal, že aktuálně je uzavřeno osm mateřských a šest základní škol. Řada z nich prošla nákladnou rekonstrukcí a nyní mají suterénní prostory a sklepy plné vody. „Zaplaveno bylo i senior centrum. Naštěstí jsou všichni klienti v pořádku. Po opadnutí vody budeme odčerpávat sklepy a snažit se zprovoznit elektřinu a vytápění,“ řekl Kokošek.

S největší pravděpodobností je poškozen i most přes řeku Opavu na Ratibořské ulici v Kateřinkách. Jde o jednu z nejdůležitějších dopravních tepen ve městě. Na mostě po částečném odpadnutí vody jsou vidět trhliny. „Zatím zůstává uzavřen,“ doplnil primátor.

Voda se dostala i do podzemních garáží nákupního centra Breda & Weintein, které zůstávají uzavřené.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám