Hlavní obsah

Škoda na krumlovském bazénu po nepovedeném vykuřování vos půjde do desítek milionů

Český Krumlov

Likvidátor i odhadce škod po požárech z pojišťovny si v úterý prohlédli v doprovodu místostarosty města Zdeňka Tomana zbytky českokrumlovského bazénu. Po požáru, který vznikl, když chtěl jeden ze zaměstnanců v sobotu 7. září vykuřovat vosy, činil odhad škody dvacet milionů. Podle Tomana však bude daleko vyšší.

Foto: HZS JK

Českokrumlovský bazén po požáru.

Článek

„Plnit se určitě bude, protože bazén byl na požár pojištěný. Nyní se spíše bude odhadovat, o jakou škodu se jedná. Podle mého odhadu bude daleko vyšší než dvacet milionů korun,“ sdělil Novinkám po jednání místostarosta.

Na bazénu je kompletně zničená střecha, konstrukce nad hlavním bazénem, nad šatnami a částečně i nad dětským bazénem. V podstatě neporušená zůstala jen část administrativních prostor a bufetu. „Dobré je, že nyní už můžeme rozebírat poškozené části bazénu,“ podotkl Toman.

Místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem - Nezávislí) pak pro ČTK uvedl, že pojišťovna bude proplácet zálohové platby na likvidaci stavby, vyčištění prostoru a projektování nového.

Z krumlovského bazénu zbylo po vykuřování vos jenom torzo. Nový vyjde skoro na půl miliardy

Krimi

„Už jsme zjistili, že nám měděné plechy někdo odnesl, i když je prostor oplocený, a už se objevily k prodeji, takže tyto volné věci chceme zlikvidovat během týdne. Pak najmeme firmu na rozebrání celé stavby, vyčištění prostoru, rychlost prací záleží na počasí, ale nejsme tlačeni časem. Věřím, že do zimy stavbu zlikvidujeme,“ sdělil Uhlíř.

Podle Uhlíře likvidátor vypočítá konečnou cenu z ceny nového bazénu, od toho odečte to, co na místě zbylo teoreticky použitelné, například základy. Pojišťovna konečnou částku vyplatí až poté, co město začne stavět nový bazén.

Podle studií by nový bazén v Českém Krumlově vyšel na 400 až 450 milionů korun a mohl by být v ideálním případě hotový už do konce roku 2027. Město v současné době zařídilo plavání školám v okolních obcích, například ve Větřní.

Třiapadesátiletý muž, který vykuřoval vosy, je podezřelý z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let vězení. „V sobotu 7. září si v ranních hodinách při likvidaci vosího hnízda pomocí ohně počínal tak nešťastně, že způsobil požár téměř celé plochy střechy bazénu,“ konstatoval už dříve mluvčí jihočeské policie Miroslav Šupík.

Zkáza bazénu v Českém Krumlově: Vosy vyháněli kouřem, při požáru se zřítila střecha. Škoda 20 milionů

Krimi

Výběr článků

Načítám