Článek
S ukončením sklizně do konce tohoto týdne počítají na zemědělské farmě Loužek v Oboře na Lounsku. Pomáhá tam zhruba 30 brigádníků především z Bulharska. „Chmel máme sklizený už tak ze tří čtvrtin. Dlouhodobě spolupracujeme se skupinou bulharských občanů, kteří k nám jezdí na jarní práce i na sklizeň. Máme s nimi dobré zkušenosti, takže s brigádníky zatím problém není,“ řekl Právu spolumajitel farmy Aleš Mašanský.
Téměř nepřetržitě přijíždí k česačkám v Oboře traktory z pole. Chmelové révy navěšují na přepravník brigádníci, ty pak putují do česačky, kde se oddělí chmelové šištice, které jedou na pásech do sušárny.
Jedním z brigádníků navěšujících chmel je v Oboře i Asen z Bulharska. „Práce je tu dobrá, i výdělek. Máme zhruba stovku na hodinu, což je dobré,“ řekl Právu. Na chmel přijel již poněkolikáté, letos i s manželkou a kamarádem. Po chmelu ale nekončí, chystají se na sklizeň jablek, až pak pojedou domů. Počítají s tím, že se do Čech vrátí na jarní zemědělské práce.
Zemědělci letos sklidili 7,47 milionu tun obilovin, méně než loni
Dobrý přivýdělek
Poprvé je na chmelové brigádě 18letá studentka Veronika Karfíková. „Je to tu v pohodě, práce není nic hrozného. Lisujeme tu chmel do žoků. Žoky vyndáváme z lisu, zašíváme je a dáváme na palety. Je to vlastně poslední krok, který se tu se chmelem dělá,“ popsala práci Karfíková. „Přijde mi to jako dobrý přivýdělek pro všechny, kteří si chtějí o prázdninách vydělat pár korun navíc,“ doplnila. U sušičky se brigádníci střídají po dvanáctihodinových směnách každý den. Problémem je podle nich jen vedro.
Zemědělská farma má chmelnice na břehu Ohře, může si tak dovolit je zavlažovat. „Bude taková průměrná sklizeň, možná lehce nadprůměrná. Letos jsme spokojení,“ řekl Mašanský.
Sklizeň chmele na Žatecku je v plném proudu. Výnosy mají být lepší než loni
Podle předsedy Svazu pěstitelů chmele ČR Luboše Hejdy sklizeň chmele není celkově zatím ani v polovině, některé firmy začínaly teprve minulý pátek. „Čekají nás ještě určitě dva až tři týdny perné práce. Chmel je letos velmi rozdílný, tady u vody, kde má farma závlahu, je velmi krásný. Pod závlahou je jen zhruba dvacet procent chmelnic; tam, kde jsou odkázáni jen na nebeskou vodu, tam pak mají různé výnosy,“ řekl Hejda.
Podle něj je letos ve chmelu obsah takzvaných alfa látek dodávajících hořkost pivu o něco nižší. „Jsme rádi, že chmel je, i pivovary jsou rády, akorát, že výnos hořkých látek nebude 3,5, ale 2,5. Ale ještě je brzy, vše se bude přesně měřit až při výkupu chmele,“ řekl Hejda Právu.
Chmelaře překvapila velká srpnová vedra. „Chmel tím docela utrpěl, co jsme čekali po deštích, že přiroste, tak to bohužel není tolik vidět,“ uvedl Hejda. Nynější déšť už sklizeň nespasí, spíš při ní přidělává problémy. „Pohyb traktorů po polích je nyní tristní, traktoristi si přijdou opravdu na své. Kdo to nemá v rukou, tak je nešťastný,“ dodal Hejda.