Hlavní obsah

Skleněné peklo brzy potáhne k čertu. Začne demolice největší černé stavby v Plzni

Plzeň

Do třešní nevydrží. Skleněné peklo - tak Plzeňané přezdívají nejpříšernější a největší černou stavbu ve městě - čeká zakrátko demolice. Investoři, kteří chtějí na jeho místě postavit obchodní komplex a několik bytových domů, už disponují všemi potřebnými razítky.

Carimexu, největší černé stavbě v Plzni, už zbývá jen pár týdnůVideo: Ivan Blažek

Článek

„Demoliční výměr máme již delší dobu a teď jsme získali i územní rozhodnutí na projekt obchodního centra,“ řekl Novinkám Ivan Hlaváček, jednatel plzeňské společnosti InterCora - ta o proměnu tříhektarové lokality na atraktivním místě u řeky Úslavy, necelé dva kilometry od centra, usiluje společně s další místní developerskou firmou BC Real. „S bouráním začneme zhruba za měsíc. Do prázdnin by mělo být hotovo,“ přislíbil Hlaváček.

Tomáš Soukup (ANO), starosta čtvrti Doubravka, na jejímž území ruina stojí, reagoval: „Jsme rádi, že půjde k zemi, je to nejbolavější místo našeho obvodu. A lidé uvidí, že není možné postavit černou stavbu.“

Výjimečný případ

Nepřehlédnutelnou obludu ze skla a betonu u Rokycanské třídy zatím míjí každý, kdo do Plzně přijíždí ve směru od Prahy. Původně to měl být autosalon s názvem Carimex a jeho stavba začala už v roce 1997. Otevřený ale nikdy nebyl. Budova přesto postupně vyrostla na sedm podlaží, stavebník měl přitom povolení jen na malou část. Už v roce 2012 tehdejší vedoucí stavebního odboru plzeňského magistrátu Jiří Balihar poznamenal: „Je to zcela výjimečný případ. Rozsahem, dobou trvání i přístupem investora k zákonům této země.“

Rozjel se kolotoč soudních sporů, objekt zatím zdevastovali bezdomovci. „Jeden čas jich tam přebývalo asi devadesát,“ připomněl starosta Soukup. Situace se vyřešila až poté, co původní majitel komplex prodal novým vlastníkům a ti se zavázali k jeho demolici - až na ni skutečně dojde, město jim na oplátku prodá zhruba hektar dotčených obecních pozemků, a to za odhadní cenu. V květnu 2022, když smlouvu schválili zastupitelé, činila 5300 korun bez DPH za metr čtvereční, bude se však aktualizovat.

Centrum Úslava

K zemi půjde nejen vlastní Carimex, ale i sousední objekty, jako je myčka nebo autoservis. Celé území se má proměnit v Centrum Úslava s obchody, kancelářemi a byty. Komerční zóna s parkovištěm přijde na řadu jako první, postaví ji InterCora. „Stavební povolení chceme získat ještě letos, příští rok hodláme začít stavět a na Vánoce 2025 otevřít,“ shrnul Hlaváček.

Foto: Vizualizace Prověřovací studie Centrum Úslava

Na uvolněném území má vyrůst obchodní zóna, u Úslavy bytové domy.

V další etapě přibydou tři bytové domy na nábřeží Úslavy.

Začala demolice části staré vodárny v Karlových Varech

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám