Hlavní obsah

Skandál a porušování demokracie, hodnotí opozice ustavující moravskoslezské zastupitelstvo

Ustavující zastupitelstvo Moravskoslezského kraje, které se v pondělí dopoledne odehrálo na krajském úřadě v Ostravě, bylo velmi bouřlivé. Někteří nově zvolení zastupitelé jej označovali jako nedůstojné, plné tahanic a nevhodného chování. Opozice šla ještě dál a řekla, že průběh zastupitelstva je skandál a porušování demokratických principů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje je Josef Bělica z hnutí ANO.

Článek

I přes jednání plné emocí bylo nové vedení kraje zvoleno. Další čtyři roky ho povede vítězné hnutí ANO společně s koalicí SPD, Trikolora a PRO. Celkem budou mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů, z toho 35 mandátů patří ANO. V opozici skončilo uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj s 11 křesly, Spolu MSK s 10 zastupiteli a koalice Stačilo! s pěti mandáty.

Největší třenice na ustavujícím zastupitelstvu vznikla kvůli obsazení členů výborů a kontrolních komisí, opozici vadilo i neodpovídání na dotazy a kumulace funkcí nově zvolených krajských náměstků, radních i samotného hejtmana.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Hejtmanský řetěz

Vondrák: Rada kraje pojede na poloviční plyn

Největší opoziční uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj, které v zářijových krajských volbách skončilo na druhém místě za hnutí ANO, opakovaně vyzývalo nově zvolené radní a náměstky, aby sdělili, zda si všechny funkce ponechají i po zvolení.

Volby by drtivě vyhrálo ANO. Piráti padají

Parlamentní volby

„Rada kraje je složená z lidí, kteří kumulují funkce exekutivního charakteru, což znamená, že jsou to starostové, místostarostové, náměstci. To povede jen k tomu, že tahle rada kraje pojede na poloviční plyn. A to ve vyhrocené době, kdy je potřeba řešit povodně a dokončit transformaci kraje. To vše vyžaduje plné nasazení a tam není nikdo, kdo by se tomu mohl naplno věnovat. To vnímám jako velký problém,“ uvedl lídr Starostů a Osobností pro kraj Ivo Vondrák, který zastával funkci hejtmana za ANO, ale byl z hnutí vyloučen a křeslo musel opustit. Důvodem bylo to, že nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše v prezidentských volbách.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Nový moravskoslezský hejtman Josef Bělica na ustavujícím zastupitelstvu

Nový hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) však v kumulaci funkcí nevidí problém. On sám je v současnosti hejtmanem, primátorem Havířova a poslancem. „Naopak si myslím, že je správné, že ve vedení kraje jsou konečně lidé, kteří mají hluboké zkušenosti s tím, jak to chodí ve městech. Volební výsledek jasně deklaruje, že naši voliči tohle jako problém nevnímají,“ reagoval na výtky hejtman.

Podle něj si to každý z jeho kolegů nyní musí srovnat sám, zda kumulaci funkcí zvládne. „Můžu vám garantovat, že za kraj budou muset všichni podávat výkony, na které já jsem zvyklý. Na kraji žádné úlevy mít nebudou. Co se týká mé osoby, tak já funkci primátora Havířova položím, což jsem slíbil. Takže svůj slib dodržím. Navíc nejsem schopen dál časově zvládnout funkci hejtmana, primátora a poslance na takové úrovni, jak bych si představoval,“ zhodnotil Bělica.

Porušení demokratických principů

Starostům a Osobnostem pro kraj dále vadilo to, že nebudou mít žádné zastoupení v kontrolním výboru. „Já to považuji za skandál, tedy to, že jako největší opoziční strana s jedenácti mandáty nemáme zastoupení v kontrolním výboru. Opakovaně jsme se ptali na zastupitelstvu, proč tomu tak je. Zároveň jsme se ptali i na rozdělení sekcí pro nové radní a náměstky. Odpovědí nám bylo mlčení,“ zlobila se zastupitelka a zároveň poslankyně Michaela Šebelová.

Dodala, že byly porušeny základní principy slušnosti, ale hlavně demokratické principy. „To znamená, že vládnoucí většina má nyní převahu i ve finančním kontrolním výboru, což rozhodně není správně. To znamená, že ANO bude kontrolovat ANO?“ kroutila hlavou zastupitelka.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Michaela Šebelová a Ivo Vondrák. Snímek je z volebního štábu.

Také podle jejího kolegy Vondráka jde o porušení demokratických principů, protože nebylo dodrženo poměrné zastoupení ve výborech a komisích dle zvolených mandátů. „Když jsem byl hejtmanem, tak jsem se vždy snažil, aby každá zvolená strana měla šanci v těch výborech hlasovat. Nyní je to tak, že hnutí ANO si z pozice síly vytvořilo radu kraje a výbory s komisemi,“ zkonstatoval Vondrák s tím, že navíc s nimi nikdo nekomunikuje.

„To se ukázalo i dnes na zastupitelstvu: na naše dotazy nikdo neodpovídá. Bohužel nyní jsme na krajském zastupitelstvu jedinou středopravicovou stranou, která se staví do opozice. Uskupení Spolu zřejmě vyčkává, zda se pro něj neuvolní nějaké místo,“ shrnul Vondrák.

Hejtman s výtkami nesouhlasí

Hejtman Bělica s těmito výtkami a kritikou zásadně nesouhlasí. Podle něj je nyní vše, co se týká komisí a výborů, stejné jako v minulém volebním období. Změnil se jen poměr mezi výbory a komisemi. „Nejvyšším orgánem kraje je zastupitelstvo, a pokud nebude souhlasit s tím, jak postupuje rada, tak se samozřejmě může vymezovat. Na tom se nic nemění. Takový formát normálně funguje na obcích,“ poukázal Bělica.

Podotkl, že také finanční kontrolní výbor je postaven na stejném formátu, jako byl v minulém volebním období. „Bylo by zajímavé se zeptat, proč tomu tak v minulém období bylo. Předseda kontrolního výboru je z opozice a dostane veškerou podporu, kterou bude potřebovat. Tady nejde o nic zákulisního,“ vysvětloval Bělica.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Noví zastupitelé Moravskoslezského kraje

Uvedl, že jednali o zastoupení v komisích a výborech se všemi subjekty. „Pokud však někdo deklaroval předem, že s námi jednat odmítá a přišel na jednání s vlastními požadavky, tak už je to jeho zodpovědnost,“ upřesnil hejtman a dodal, že nesouhlasí ani s tím, že by nekomunikovali.

Také podle něj mohlo ustavující zastupitelstvo proběhnout důstojněji. „Ale já přece nemohu za chování zastupitelů. Nemohu jim říkat, jak se mají chovat, když významně porušují jednací řád. Jejich chování jsme dnes v zájmu průběhu zastupitelstva tolerovali,“ zakončil Bělica.

ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s SPD

Domácí

Výběr článků

Načítám