Hlavní obsah

Silničáři uzavřeli v Davli hlavní tepnu na Slapy. Horší než lockdown, bojí se živnostníci

Střední Čechy

Hlavní silnice z Prahy na Slapskou přehradu je překopaná, neprůjezdná. Silničáři v Davli vyměňují povrch vozovky, staré kostky nahradí asfalt. Až doteď pracovali v této lokalitě vždy jen na půlce silnice a druhá zůstávala průjezdná, teď je ale silnice zavřená celá.

V Davli je rozkopaná výpadovka směřující z Prahy na Slapy.Video: Radek Plavecký, Novinky

Článek

„Úplně odřízli Davli, celou infrastrukturu, zdejší obchody, živnostníky. Lockdown v době covidu proti tomuhle nic nebylo, je to hazard s malými obchodníky,“ upozornila na problém majitelka informačního centra na Slapech Marcela Schurch.

„Pokoušeli jsme se domluvit, aby to udělali také kyvadlově průjezdné, jako když dělali předchozí úsek, ale v pondělí ráno to tady přehradili celé a je tu stopka všude. Konečná. Do Davle se prostě nedá vjet,“ dodávala.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

V centru Davle je úplně rozkopaná silnice. Výpadovka z Prahy na Slapy je přetnutá

Silničáři: Jinak to nejde

Na okraji městyse ve Školní ulici ční uprostřed silnice značka zákaz vjezdu a vozovka pomalu mizí.

„Na tomto úseku je nutné odtěžit dlažební kostky, není jiný technologický postup než celková uzavírka. Kyvadlový průjezd tady není možný. Na odtěžení dlažebních kostek je potřeba prostor,“ vysvětlovala mluvčí Krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

Práce jsou na samém počátku a trvat mají do konce prázdnin, tedy přesně po dobu hlavní turistické sezony.

Dopad na podnikatele

„Je to průšvih pro všechny, kdo jsou na Slapech, nás tady živí letní sezona, chataři se tam nedostanou ke svým chatám, je to, jako kdyby zavřeli v zimě příjezd do Špindlerova Mlýna,“ přirovnávala Schurch.

Dopadů se bála i prodavačka v místním obchodu. „Doteď se tu dalo nějak prokličkovat, místní to znají, ale teď to prý u školy zavřeli úplně, tak to nevím, jak přes rozkopanou silnici budou lidé chodit,“ mínila prodavačka v obchodě pod rozbagrovanou silnicí.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

V centru Davle je úplně rozkopaná silnice. Silničáři nahrazují dlažební kostky asfaltem

Problém připustil i starosta Davle Jiří Prokůpek (nez.). „Pro zdejší podnikatele to bude mít špatné dopady, ale jinak se to prý technicky udělat nedalo. Jinak by to trvalo třeba rok,“ řekl starosta.

Ani přesměrování na jiné období mimo hlavní turistickou sezónu nebylo podle něj možné. „Podmínka nadřízeného úřadu v Černošicích byla, aby to bylo právě o prázdninách, kdy nechodí děti do školy. Mimo prázdniny by to narušilo dojíždění dětí do škol autobusy. Zachování školních autobusů byla podmínka,“ doplnil argument pro výběr termínu starosta Prokůpek.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

V centru Davle je úplně rozkopaná silnice. Výrazně to ovlivnilo autobusovou dopravu

Cesta na Slapy se tak lidem zkomplikovala, ale úplně odříznutá celá oblast není. Musí se ovšem jezdit po objížďkách, které jsou krkolomnější než hlavní cesta. „Příjezd je horší, ale to asi není to hlavní, spíš to tady ovlivní počasí. Prvních pár dní prázdnin bylo horko, tak bylo lidí dost, ale teď je to zase slabé,“ říkala Jarmila Benešová obsluhující pár hostů v jednom ze stánků s občerstvením na Slapech.

Záchranka se proplete

S uzavírkou se museli vypořádat i záchranáři. „Dneska ráno jsem nastoupil do služby, tak jsem zatím nevyjížděl, ale kolegové říkali, že se všemi potřebnými směry dostaneme,“ řekl zdravotník Záchranné služby Asociace samaritánů ČR v Davli, kde mají záchranáři sídlo pár desítek metrů od rozkopané hlavní silnice. „Vyjíždíme třemi směry a všude se dostaneme, sice je to trošku komplikovanější, ale nabereme navíc řádově vteřiny nebo desítky vteřin,“ dodával.

Kvůli uzavřenému mostu ve Štěchovicích a nutným objížďkám také Záchranná služba Středočeského kraje posílila svou síť a zřídila dočasnou základnu. „Kvůli zajištění včasných dojezdů máme navíc základnu v obci Hradištko,“ potvrdila mluvčí záchranky Monika Nováková. Nyní je navíc i další profesionální posádka přímo na Slapech a vypomáhá i tamní základna Českého červeného kříže.

Na Slapech utonul při plavání muž

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám