Hlavní obsah

Zmizení smírčích kamenů u Vodňan objasněno: 500 let starou kulturní památku odvezli popletení silničáři

Případ údajné krádeže smírčích kamenů u obce Blanice u Vodňan na Strakonicku má nečekané rozuzlení. Jihočeští policisté ve čtvrtek uvedli, že hledají zloděje této pět set let staré kulturní památky, jak ale následně vyšlo najevo, za zmizením dvou obřích balvanů připomínajících přepadení, okradení a pobití kupců rejtary byli silničáři. Odvezli je omylem.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Kameny omylem odvezli silničáři.

Článek

Silničáři si smírčí kameny spletli s publicitními kameny, které měli odvézt jinam. Publicitní kameny s cedulkami jsou umisťovány kolem silnic a informují například o stavbách či rekonstrukcích silnic.

Strakoničtí silničáři v rámci údržby silnic dostali za úkol odstranit některé publicitní kameny, na kterých již cedulky chyběly. A právě 500 let starou kulturní památku si s nimi spletli.

„Situace s odstraněním smírčích kamenů vznikla nedopatřením a omylem,“ vyjádřila se k situaci Správa a údržba silnic (SÚS) Jihočeského kraje s tím, že pracovníci se mylně domnívali, že smírčí kámen je publicitní kamen, na němž již chybí pamětní deska.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Smírčí kameny u obce Blanice

Zloději na Vysočině ukradli smírčí kameny. Zmizel i více než metrový pomník

Krimi

„Na základě zveřejněné informace na veřejných sítích o krádeži pracovník, který tyto smírčí kameny nedopatřením odstranil, tak situaci řešil ihned se svým nadřízeným. Druhý den byla zástupcem SÚS situace řešena se starostou a posléze na Policii ČR,“ dodali silničáři.

Smírčí kameny, které jsou chráněnou kulturní památkou, zůstaly nepoškozené a jsou zatím uskladněny u silničářů. „Máme je pod kamerovým dohledem a čekáme na pokyn památkového úřadu ohledně jejich zpětného umístění,“ stojí dále ve vyjádření silničářů.

Smírčí kameny stojí společně s křížem na silnici mezi Bavorovem a Prachaticemi, u odbočky na obec Blanice u Vodňan. V místě připomínají přepadení, okradení a pobití kupců rejtary.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Kameny se vrátí na původní místo.

Zloděj kradl v českobudějovickém planetáriu. Odnesl planetu Zemi, Venuši zničil

Krimi

Výběr článků

Načítám