Hlavní obsah

Silné deště potrápily zvířata. Promočeného dravce vysoušeli záchranáři fénem

Plzeň

Výkyvy počasí a silné deště v Plzeňském kraji potrápily v posledních dnech také zvířata. Jejich záchranáři například vyjížděli k samici luňáka červeného, která byla natolik promočená, že nemohla létat. Vzali ji k sobě na stanici a dosušili fénem. Postarali se také o ztracené labutí mládě.

Foto: DESOP

Samice luňáka červeného byla natolik promočená, že nemohla zvednou těžká křídla a odletět. Pracovnice plzeňské záchranné stanice živočichů jí dosušily křídla fénem

Článek

První případ se stal v sobotu večer na cyklostezce nedaleko Zábělé u západočeské metropole. „Dvojice na kolech našla totálně promočeného dravce s minivysílačkou na zádech. Šlo o samici luňáka červeného. Vůbec se nehýbala a předstírala, že je mrtvá,“ popsal vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Doplnil, že pro luňáky jde o typické chování. „Leží přimáčknutí k zemi, lehce roztažená křídla, otevřený zobák a ani se nepohnou. Jakmile je ale chcete chytit, vystartují a snaží se vám ulétnout,“ nastínil.

Foto: DESOP

Promočená samice luňáka červeného

V tomto případě měla samice natolik těžká křídla, že ji neunesla. „Odchytil jsem ji po pár metrech a odvezl k nám na stanici,“ řekl. Tam se o ni zvířecí záchranáři postarali, nechali ji odpočinout a dosušili fénem.

Díky mikrovysílačce a ornitologickým kroužkům Makoň zjistil, že pták pochází z Hrachova na Příbramsku a v lokalitě nálezu zřejmě i hnízdí. „To se druhý den potvrdilo. Na nedaleké borovici se hýbala minimálně dvě mláďata. V blízkosti lovil i samec. Usoudili jsme, že samici zastihl silný a vydatný déšť, z hnízda spadla a už se nedokázala dostat zpátky. Proto jsme ji tady vypustili,“ uvedl.

Foto: DESOP

Samec poštolky obecné, který má poškozené křídlo

Třikrát během uplynulého víkendu vyjížděl také k promočeným poštolkám obecným. „Všichni tři samci byli prokazatelně hnízdící ptáci, kteří usilovně shání krmení pro svá mláďata a samičky. Doplatili ale na lov hrabošů ve vysoké mokré trávě a skončili jako zmoklé slepice v naší voliéře,“ sdělil. Dva dravce následně s kolegy okroužkoval, třetího si ještě na stanici nechají, protože má zraněné křídlo.

Zvířecí záchranáři ještě vyráželi do Bdeněvsi na severním Plzeňsku. Kontaktovali je majitel tamějšího usedlosti, který se synem našel na dvoře velmi labutí mládě. „Pravděpodobně ho od rodičů a sourozenců odnesla velká voda,“ odhadl Makoň.

Foto: DESOP

Majitel usedlosti v Bdeněvsi na severním Plzeňsku a jeho syn našli opuštěné labutí mládě

Tátu čápa přejel vlak, po mláďatech pátrali záchranáři

Koktejl

Výběr článků

Načítám