Hlavní obsah

Síkela dostane na cestu do Bruselu statisíce, Bartoš na cestu do Sněmovny nic

Bývalý ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) získá po opuštění vlády odchodné ve výši tří ministerských platů, ačkoliv kandiduje na funkci v Evropské komisi. Stejnou částku si z vlády odnese i pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Jen exministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na peníze nedosáhne, vrací se totiž do funkce poslance, tedy ústavního činitele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Bartoš a Jozef Síkela před jednáním vlády ČR 15. listopadu 2023

Článek

„Odchodné náleží ve výši měsíční částky platu, který příslušel představiteli v posledním kalendářním měsíci skutečného výkonu funkce, k níž se přičte násobek této částky a počtu celých ukončených let výkonu této funkce představitele, nejvýše však čtyř ukončených let,“ uvádí zákon o platech představitelů státní moci.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík Novinkám a Právu potvrdil, že nárok na odchodné náleží i Síkelovi. Post eurokomisaře pro mezinárodní partnerství, který má obsadit, není to totiž ústavní funkcí České republiky.

Plat ministra činil v letošním roce 195 300 korun, odchodné by v Síkelově případě mělo činit tři platy, tedy skoro šest set tisíc korun. Stejnou částku si odnáší i Michal Šalomoun (Piráti). Zatímco Šalomoun se chce dál živit jako advokát, Síkela si měsíčně jako eurokomisař přijde na plat okolo šesti set čtyřiceti tisíc korun.

Síkelu nahradí v čele průmyslu Vlček

Domácí

„Pan ministr Šalomoun má nárok na celkem tři platy. Bývalý pan vicepremiér Bartoš nárok na takzvané odchodné nemá, protože vykonává jinou funkci ústavního činitele (poslance),“ potvrdila Novinkám a Právu mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Bartoš spadl na plat řadového poslance

Bartoš se vrátil do Sněmovny na pozici řadového poslance, z platu vicepremiéra ve výši 236 tisíc korun spadl jeho příjem na nejnižší poslanecký plat bez příplatků. V horní komoře totiž dosud nemá žádnou funkci, a to ani ve výboru, se kterou by si k platu zákonodárce přilepšil o desítky tisíc korun.

Základní plat poslance činí bez náhrad 102 tisíc korun, náhrady činí další desítky tisíc korun v závislosti na tom, kde poslanec bydlí. Jako šéf výboru či komise by měl bez náhrad plat 144 tisíc korun.

Mluvčí Pirátů Lucie Švehlíková nevyloučila, že se o nějakou funkci bude ještě Bartoš zajímat.

Ani Síkela ale ještě nemá vyhráno, místo v Evropské komisi jisté nemá, v listopadu ho čeká spolu s ostatními kandidáty do komise takzvané grilování, komise by mohla začít fungovat od prosince.

Podle politologa Jana Bureše by zákonodárci měli zákon, který přiznává odchodné ústavním činitelům i na cestu do Evropského parlamentu nebo komise, upravit. „Má to problematický rozměr. Nepochybně by funkci eurokomisaře měl zákon řešit, neměl by existovat nárok získat odstupné, když se činitel stane členem Evropské komise,“ poznamenal.

Odstupné či „odchodné“ získává i ten politik, který je odvolán kvůli nějakému problému. Podle Bureše to jinak vyřešit nelze. „Hodnocení, jestli někdo odchází, protože něco zkazil, je subjektivní,“ podotkl.

„Odchodné“ bylo tématem i v době pandemie, kdy se v resortu zdravotnictví střídali ministři i po měsících. Částka ve výši celého ministerského platu se totiž vyplácela i jim.

O náhrady pro první dámu požádal hradní kancléř, tvrdí Jurečka

Domácí

Související články

Vláda je opět kompletní

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval na Pražském hradě dva nové ministry. Petr Kulhánek (STAN) byl pověřen vedením ministerstva pro místní rozvoj a Lukáš...

Výběr článků

Načítám