Hlavní obsah

Shodujeme se v otázce přijetí eura, řekl Dvořák po schůzce s prezidentem

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal na Hradě ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). Kromě běžných evropských témat spolu řešili také nominanty na eurokomisaře či přijetí eura. Shodují se na tom, že by Česku euro prospělo, potřebná kritéria ale neplníme.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ministr pro Evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN)

Článek

„V otázce přijetí eura jsme ve shodě, takže k tomu nebyla potřeba žádná zásadní debata,“ řekl po setkání novinářům ministr Dvořák s tím, že Pavlovi poděkoval za propagaci myšlenky přijetí eura.

Prezident má dlouhodobě za to, že vzhledem k české proexportní ekonomice by zavedení eura České republice prospělo. Podle nedávno zveřejněné zprávy Evropské komise ale Česko plní pouze jedno ze čtyř kritérií nutných pro vstup do eurozóny. Plníme pouze konvergenci dlouhodobých úrokových sazeb, nedostatky máme naopak v cenové stabilitě, zdravých veřejných financích a stabilitě směnného kurzu.

Dvořák s Pavlem také diskutovali o českých nominantech na eurokomisaře, o čemž by měla podle Dvořáka v brzké době diskutovat vláda premiéra Petra Fialy (ODS). „Bavili jsme se o nominantech, věřím že Starostové vyberou vhodného kandidáta. Prezident nemá žádnou preferenci. V tuhle chvíli je to v rukou pana premiéra. On je tou osobou, která může a má vyjednávat,“ přiblížil Dvořák.

STAN navrhne na eurokomisaře Síkelu i Nerudovou

Domácí

Podle povolební dohody vládních stran by eurokomisaře mělo nominovat hnutí STAN. To již avizovalo, že navrhne kabinetu nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (oba STAN). Svého nominanta hodlají ale postavit i Piráti, kteří šli do posledních parlamentních voleb se STAN v koalici, a to končícího europoslance Marcela Kolaju. Rozhodnout bude muset vláda jako celek.

Jak už psaly Novinky, Nerudová mnoho šancí v koalici zřejmě nemá. Pokud by se eurokomisařem stal Síkela, STAN je podle Dvořáka schopen jeho místo ve vládě obsadit kvalitně.

„V tomhle případě si myslím, že by to byla změna žádoucím směrem, protože dobrý ministr by se stal dobrým evropským komisařem, což je asi přestup do vyšší ligy, tomu nejde bránit,“ podotkl Dvořák.

Kromě toho prezident s ministrem na schůzce diskutovali i o dalších evropských tématech, jako jsou Češi v evropských strukturách či proběhlé volby do europarlamentu, a probírali také situaci na Ukrajině.

Ministr Dvořák: Eurem bychom mohli platit už v roce 2028

Domácí

Výběr článků

Načítám